Waarom kun je beter voor volkorenpasta kiezen dan voor witte pasta?

volkorenpasta
Getty Images

Waarom kun je beter voor volkorenpasta kiezen dan voor witte pasta?

Astrid

Patricia Schutte, voedingsdeskundige:

Penne, fusilli, macaroni of spaghetti: er bestaan allerlei soorten pasta. En van al die pastasoorten heb je vaak ook nog eens in twee varianten: volkoren en wit. Vaak wordt gezegd dat je beter kunt kiezen voor volkorenpasta dan voor witte pasta. Hoe zit dat?

Volkorenpasta is een gezonde keuze volgens de Schijf van Vijf, witte pasta niet. Dat komt omdat volkorenpasta veel meer vezels bevat dan de witte variant. Vezels dragen bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Naast vezels zitten er in volkorenpasta (en andere volkorenproducten) nog meer belangrijke voedingsstoffen. Denk aan koolhydraten, ijzer en B-vitamines. Als je voldoende volkorenproducten eet, verlaag je het risico op bepaalde hartziekten, diabetes type 2 en darmkanker.

De basis van pasta

Volkoren en witte pasta worden beide gemaakt van graan. Het verschil is alleen welk deel van de graankorrel wordt gebruikt. Een graankorrel bestaat uit 3 delen: binnenin zit de meelkern, onderin de kiem en eromheen de zemel (het vliesje). In de kiem en zemel zitten de meeste goede voedingsstoffen, zoals vezels, ijzer en B-vitamines.

Witte pasta wordt gemaakt van fijngemalen granen, waaruit de kiemen en zemelen van het graan zijn gezeefd. Bij volkorenpasta wordt de hele graankorrel gebruikt. De graankorrels worden vermalen tot volkorenmeel, waarin de kiemen en zemelen aanwezig blijven én dus ook alle goede voedingsstoffen.

Stap voor stap naar volkoren

Volkoren smaakt anders dan wit en dat kan even wennen zijn. Gun jezelf daarvoor de tijd en blijf het gewoon proberen als je het niet meteen lekker vindt. Je kunt het ook langzaam opbouwen door eerst witte pasta en volkorenpasta met elkaar te mengen en de hoeveelheid volkorenpasta steeds groter te maken. En het kan helpen om de volkorenpasta met een lekkere saus te eten. Goedgevuld met allerlei groente, kruiden en wat vlees(vervanger), vis, kip of noten.

Op de website van het Voedingscentrum vind je een ruime keuze aan pastarecepten. Van pasta met zelfgemaakte saus en pasta uit de oven, tot aan pastasalade en zelfs een pastataart. Allemaal met volkorenpasta.

Eenvoudig volkoren kiezen

Als er ‘volkoren’ op de verpakking staat, dan is het gemaakt van 100% volkorenmeel. Zo weet je dat je volkorenpasta in je handen hebt en je goed zit. Maar sta je in de supermarkt en twijfel je toch? Gebruik dan de ‘Kies Ik Gezond’-app van het Voedingscentrum. Met de app scan of zoek je makkelijk een product om te zien of het in de Schijf van Vijf past. Zo niet, dan krijg je gezondere alternatieven te zien.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Patricia Schutte werkt al meer dan 25 jaar als voorlichter bij het Voedingscentrum in Den Haag. Ze geeft antwoord op vragen over gezond, duurzaam en veilig eten.