Is rauwkost gezonder dan gekookte groente?

Elke dag minimaal 250 gram groente

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Is rauwkost gezonder dan gekookte groente?

Het maakt eigenlijk weinig uit of je rauwkost eet of gekookte groente. Het is allebei gezond. Het advies is om dagelijks minimaal 250 gram groente te eten. Om dat voor elkaar te krijgen, kun je het beste zoveel mogelijk variëren. Eet bij het ontbijt of de lunch bijvoorbeeld rauwkost en 's avonds gekookte groente.

Wel is het zo dat je sommige soorten beter gekookt kan eten en andere weer rauw. Zo zul je sla en komkommer waarschijnlijk niet snel koken. Ook paprika, bietjes, ui en broccoli kun je het rauw eten: dan bevatten ze de meeste voedingsstoffen. Rauwe groente is wel wat lastiger te verteren dan gekookte groente.

In sommige gevallen is koken juist heel gunstig. Zo wordt het bètacaroteen uit gekookte wortelen veel beter door je lichaam opgenomen dan uit rauwe worteltjes. En uit gekookte spinazie neemt je lichaam meer calcium, ijzer en magnesium op dan uit rauwe spinazie. Dus ook deze is goed bereid gezonder. Hetzelfde geldt ook voor bijvoorbeeld tomaten en asperges.

Door groente te bereiden kunnen vitamines verloren gaan. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om dit tegen te gaan.

Snij groente zelf

Bij het schillen en snijden van groente kan vitamine C verloren gaan. Er komt namelijk bij het snijden van groene groente een stof vrij dat vitamine C afbreekt.

Zet groente op in water dat al kookt

Wanneer je groente in koud water opzet en dus langere tijd verwarmt op lagere temperaturen gaat vitamine C verloren.

Kort koken

Kook groente niet te lang en met weinig water. Zo blijf meer vitamine C behouden.

Kook met de deksel op de pan

Als je geen deksel op de pan doet bij het koken van groente gaat er warmte, kookvocht en vitamines verloren. Snijd de groente ook niet te klein. In grotere stukken blijven de vitamines beter behouden.

Stoom groente

Groente stomen kan ook. Gebruik een stoompan om de groente gaar te maken. Ook zo lekken er minder vitamines weg.

Wissel het eten van gekookte groente en rauwkost dus af. Op die manier krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen.

Heb jij een goede vraag? Stuur ons een mail.

 

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Voedingscentrum