Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
woensdag, 20 september 2017

Waarom broccoli zo goed voor je is

Zet je tanden in deze gezonde groene groente

Groene groenten zijn gezond! Ze zitten boordevol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Eén van de gezondste groene groenten is broccoli.

Zet jij regelmatig je tanden in een stuk broccoli? Dat is een goede, gezonde keus.

Weinig calorieën

Broccoli eten is om verschillende redenen gezond. Allereerst omdat er weinig calorieën in zitten, slechts 29 kilocalorieën per 100 gram. En daarnaast bevat broccoli veel vezels, 4,1 gram per 100 gram. Ook is broccoli rijk aan vitamines en mineralen. Zo zit er vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium en magnesium in.

Er zijn verschillende onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat bepaalde voedingsstoffen uit broccoli een positief effect hebben op bijvoorbeeld het voorkomen van kanker. Toch is er nog te weinig bekend om effect te kunnen claimen. Het is voor wetenschappers lastig om echt te kunnen bewijzen wat de invloed van een enkel voedingsmiddel is op de gezondheid.

Onvoldoende bewijs

Veel andere factoren spelen namelijk een rol: hoeveel beweegt iemand, hoe is het verdere voedingspatroon? Tot nu toe is er onvoldoende bewijs dat je ziekten kunt voorkomen als je vaak broccoli op het menu zet. Maar broccoli past natuurlijk wel prima in een gevarieerd voedingspatroon.

Kopen en bewaren

Broccoli is tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar, maar uit Nederland van juni tot en met september. De groente behoort net als bloemkool, spruitjes en boerenkool tot de kruisbloemenfamilie. Broccoli kun je enkele dagen buiten de koelkast bewaren, maar beter is in de koelkast.

Heb je te veel gekocht en wil je de broccoli langer bewaren? Je kunt broccoli prima invriezen. Blancheer het eventueel van tevoren een minuut in kokend water.

Bereiding

Net als alle groenten moet je ook broccoli goed wassen voor gebruik. Snij de roosjes van de broccoli, maar niet te veel van de stronk. Ook de stronk kun je namelijk prima eten. Je kunt broccoli gestoomd, gekookt of geroerbakt eten. Zorg ervoor dat de broccoli wel knapperig blijft. Dan is deze groente op zijn lekkerst. Je kunt broccoli ook prima rauw eten, maar niet iedereen houdt daarvan.

Recepten met broccoli

Bron(nen):

Reactie toevoegen

2 Comments

Door Elly Wetzelaer-... (niet gecontroleerd) op do, 09/08/2016 - 15:25

Ik heb er net Broccoli-crèmesoep van gemaakt

750 gr Broccoli
3 kleine ui of 2 grote ui
1 potje crème fraîche
blaadjes bladselderie
2 bouillon tabletten
wat chili vlokken
1 eetl kokosolie
en 1 solo-knoflook (is in mandjes te verkrijgen bij de supermarkt) anders 4 teentjes

De Broccoli gaar koken in 1 ltr water samen met de bouillin tabletten en bladselderie
de fijngehakte ui en knoflook in de kokosolie glazig aanbraden en bij de gare broccoli voegen
Dit alles met de staafmixer fijn maken
dan de crème fraîche en chili vlokken (of poeder) erbij en dit nog even doorkoken
evt met nog iets zout en peper op smaak brengen

Door Yneke (niet gecontroleerd) op do, 09/08/2016 - 10:58

Broccoli als groente vind ik niet lekker. Daarom maak ik er altijd soep van.
Broccoli koken, ook de stronk, kookvocht bewaren. Uitje fruiten in de boter met kerriepoeder, met bloem en kookvocht een gebonden soep maken, gare broccoli erbij en deze fijnstampen.
Soep op smaak brengen met peper, een beetje zout, en een paar blaadjes van de lavasplant.
Eventueel gehaktballetjes of stukjes kip erbij doen, maar zonder is ook heerlijk.