Is verse groente gezonder dan groente uit pot of blik?

Goede vraag

Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op knagende vragen. Deze keer: Is verse groente gezonder dan groente uit pot of blik?

Er is praktisch geen verschil tussen onbewerkte groente en fruit in vergelijking tot groente en fruit uit blik of de diepvries. Groente en fruit uit blik of pot en diepvriesgroente bevatten praktisch evenveel voedingsstoffen als onbewerkte groente en vers fruit. Er zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium in groente en fruit. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde soort kunnen verschillen bestaan.

Let op suiker en zout

Aan groente uit pot of blik kan wel zout en/of suiker zijn toegevoegd, maar qua vitamines of mineralen is er nauwelijks verschil. Of dit zo is, kun je lezen op het etiket. Groente à la crème uit een pakje of pot is een minder gezonde keus, omdat er meer vet en zout in zit dan in gekookte groente.

Eet je weleens fruit uit blik? Let er dan op of het fruit 'op siroop' is. Dit betekent dat ze drijven in een mengsel van water en suiker, waardoor ze minder gezond zijn dan vers fruit.

Waarom groente en fruit?

Mensen die veel groente en fruit eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten en bepaalde vormen van kanker. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom groente de kans op ziekten verkleint. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. Het is dus belangrijk om te variëren.

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Voedingscentrum