Kun je spinazie nu wel of niet opwarmen?

Getty Images

Laatst kwam ik laat uit mijn werk. Mijn vrouw zei dat ze samen met mijn kinderen spinazie had gegeten. Een kliekje had ze echter weggegooid, omdat ze van mening is dat je spinazie niet kunt opwarmen. Is dat nu wel of niet het geval? En nu ik je toch mail, kun je spinazie wel of niet in combinatie met vis eten. Ik kijk uit naar je antwoord!

Bart

Annemarie de Graaf, voedingsdeskundige

Vroeger werd vaak beweerd dat het opwarmen van spinazie niet goed is, omdat er het stofje nitriet vrijkomt. Nitriet kan bij grote hoeveelheden schadelijke effecten hebben. Uit recent onderzoek blijkt echter dat de hoeveelheid nitriet die vrijkomt bij opwarmen niet groot genoeg is om echt schadelijke effecten te hebben. Je kan spinazie dus gewoon opwarmen.

Lang adviseerde het Voedingscentrum om ook niet te vaak nitraatrijke groente te eten. Maar al deze beperkende adviezen zijn opgeheven. Dat betekent dat je niet meer hoeft te letten op hoe vaak je per week nitraatrijke groente als spinazie of sla eet. Ook de combinatie van nitraatrijke groente met vis zorgt niet voor gezondheidsproblemen. Met het eten van nitraatrijke groente leek het in eerder onderzoek mogelijk om te veel nitraat binnen te krijgen. Dit was een klein, maar vermijdbaar risico. Uit de nieuwe analysegegevens blijkt dat het eten van nitraatrijke groente een verwaarloosbaar risico vormt voor de gezondheid. Daarom vervalt het advies om niet meer dan 2 keer per week nitraatrijke groente te eten.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.