Waarom je altijd spinazie in huis moet hebben

10 gezonde recepten met spinazie

Getty Images

Dankzij Popeye, de zeeman die op moeilijke momenten even een blikje spinazie achterover sloeg, heeft deze bladgroente het imago je supersterk te maken. Helaas is dat wat overdreven. Toch is het altijd handig om een doosje in je diepvries te hebben. Bijvoorbeeld om deze tien gezonde recepten te maken.

Spinazie is een groene bladgroente die oorspronkelijk uit Azië komt. Het is het hele jaar door verkrijgbaar: in het voorjaar en in de zomer van Nederlandse bodem, in de overige maanden uit Spanje. De groente is rijk aan ijzer, kalium, calcium, fosfor en magnesium en aan vitamine A, vitamine E en foliumzuur.

Kopen en bewaren

Koop je verse spinazie, let dan op of de blaadjes stevig, mals en frisgroen zijn. Verwijder eventueel de dikke steeltjes voor gebruik, was de blaadjes grondig tot al het zand verwijderd is en eet de verse spinazie het liefst op de dag van aankoop op. In de koelkast blijft de groente een à twee dagen goed. Omdat spinazie bij de bereiding erg slinkt, heb je 400 - 450 gram per persoon nodig om aan een portie van 250 gram te komen.

Spinazie uit de diepvries, een pot of blik bevat bijna net zoveel voedingsstoffen als de verse variant, dus ook dat zijn gezonde opties. Aan blikken en potten wordt wel vaak zout toegevoegd. Koop je diepvriesspinazie, neem dan bij voorkeur niet de à la crème-variant: vanwege het vet is dat een minder gezonde keus dan naturel bladspinazie. Spinazie uit de vriezer, een blik of pot hoef je alleen maar even op te warmen.

Wat kun je maken met spinazie?

 1. Soep: Spinazie leent zich goed voor een lekker soepje, zoals deze lichte spinaziesoep. Het gekookte ei dat je aan de soep toevoegt, voorkomt dat je tanden stroef worden van het in de groente aanwezige oxaalzuur.
 2. Frittata: Een frittata is een soort goedgevulde omelet waarin je allerlei groenten kunt verwerken. Deze frittata met spinazie en chorizo is een ideaal als je weinig tijd hebt om te koken. Combineer de frittata met cherrytomaatjes en volkorenbrood voor een volledige maaltijd.
 3. Smoothies: Verse spinazie doet het uitstekend in een groene smoothie. Zoals in deze combinatie met avocado, komkommer en kiwi.
 4. Salade: Waarom zou je altijd salade maken met sla? Spinazie is ook een fijne groene vulling voor een salade, zoals deze spinaziesalade met geitenkaascroutons.
 5. Ontbijt: Zelfs 's ochtends kun je al spinazie eten. Deze oeufs en cocotte, feestelijke eierpotjes uit de oven, zijn een bijzonder ontbijtje, bijvoorbeeld voor Pasen.
 6. Pasta: Spinazie combineert goed met pasta. Voeg het toe aan tagliatelle. Of maak als je eens zin hebt om uitgebreid te kokkerellen zelf ravioli met een spinazievulling.
 7. Ovengerechten: Natuurlijk kun je quiche maken met spinazie. Maar probeer ook eens een ander ovengerecht, zoals deze gratin of een ovenschotel met vegetarische reepjes voor een dagje zonder vlees.
 8. Wraps: Vul tortilla's met diepvriesspinazie voor een gezonde wrap.
Auteur 
 • Jolanda Niemantsverdriet
Bron 
 • Voedingscentrum
 • Groenten Fruit Bureau