maandag, 26 september 2022

Lang leve linzen

Misschien wel de makkelijkste peulvruchten

Ze zijn in een mum van tijd gaar en zijn lekker én gezond. Drie vitaminerijke winterse recepten met linzen in de hoofdrol.

Mocht het nog niet opgevallen zijn: 2016 was het jaar van de peulvruchten. Ter ere daarvan is het 'ik-bid-nie-veur-bruune-boon’n'-imago van de peulvrucht flink opgepoetst. Dat is eigenlijk heel logisch. Erwten, bonen en linzen zijn zeer smakelijk en veelzijdig, ze geven een verzadigd gevoel en staan bol van de eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen.

Ze zijn zelfs zo gezond dat de Gezondheidsraad onlangs nog heeft aangeraden wekelijks een keer peulvruchten op het menu te zetten. Peulvruchten verlagen namelijk het slechte LDL-cholesterol in de bloedvaten.

Basis voor tal van gerechten

Linzen zijn van alle peulvruchten misschien wel de makkelijkste. Je hoeft ze niet te weken voor je ze gaat bereiden. In 15 tot 25 minuten koken zijn ze gaar en dan vormen ze een lekkere basis voor tal van gerechten. Je kunt uiteraard ook kiezen voor linzen uit pot, zak of blik; dan is de kooktijd korter.

Culinair gezien kun je alle kanten op aangezien er veel verschillende soorten zijn. Van platte linzen met een lichte kleur (zoals gele linzen en de zachte rode voor in de soep) tot ronde linzen met een donkere kleur (bijvoorbeeld de groene krachtige berglinzen, de donkergroene Du Puy-linzen uit Frankrijk, en de prachtige zwarte belugalinzen). De smaken verschillen iets, maar over het algemeen doen ze een beetje aan noten denken.

Wat kun je ermee maken?

Lang leve linzen dus, maar wat kun je er zoal mee maken?

Drie ideeën:

Bron(nen):