Net getest: kalettes, miniboerenkooltjes

Een kruising tussen boerenkool en spruitjes

Getty Images

Groenten zien er niet vaak schattig uit. Wacht maar eens tot je kalettes gezien hebt: deze prachtige, groen-paarse minikooltjes brengen kleur op je bord op grijze winterdagen. Ze zijn een kruising van al het gezonde van boerenkool en spruitjes en wij mochten ze proeven.

Een Brits groentezaadbedrijf wilde een groente 'uitvinden' die makkelijk te bereiden is, gezonde eigenschappen heeft en bij veel mensen in de smaak valt. Zo werd de kalette geboren, een kruising tussen twee groenten uit de Brassica-familie: boerenkool en spruiten.

Getty Images

Het resultaat is een snoezig kropje met het formaat van een spruitje en een steel met gekrulde bladeren die doen denken aan boerenkool. De kleur van kalettes is een combinatie van knalpaars en donkergroen. De naam verwijst naar het Engelse woord voor boerenkool, kale.

Rauw, gegrild, gestoomd

Met kalettes kun je alle kanten op. Even afspoelen en een dun plakje van de onderkant afsnijden is al voldoende, ze zijn namelijk rauw eetbaar. Zo doen ze het goed in een groene smoothie. Snijd je een wat dikker stukje van de onderkant, dan vallen de kalettes in losse blaadjes uiteen. Handig om door een salade te mengen.

Als je bij je warme maaltijd kalettes wilt eten, staan ze zo op tafel. Vijf tot tien minuten roosteren, bakken of grillen haalt de nootachtige smaak omhoog. Stomen of koken behoort ook tot de mogelijkheden.

Milde smaak

De miniboerenkooltjes zijn mild van smaak. Rauw zijn ze lekker knapperig en fris, een tikje bitter, maar niet zo bitter als spruitjes. De smaak doet denken aan die van rauwe bloemkool of spitskool.

Getty Images

Door ze even te roerbakken worden de kalettes zachter van structuur en gaan ze iets meer nootachtig smaken. Maar ik zou de smaak toch vooral als mild en vrij neutraal omschrijven. Ze kunnen wel wat extra hulp van kruiden en de pepermolen gebruiken. Maar het is leuk om ze voor de afwisseling eens op tafel te zetten.

Decoratief

Vooral het uiterlijk van de kalettes is opvallend. Het zijn echt snoezige, bijzondere kropjes om te zien. Je zou ze alleen al om die reden prima bij een feestelijk etentje kunnen serveren.

Kalettes liggen van eind oktober tot maart in de winkel bij de verpakte groenten. Ze zijn in steeds meer supermarkten verkrijgbaar.