Net getest: 'vleesvervangers' van groente

&samhoud food introduceert groenteburgers en -gehakt

Getty Images

Gezondheidsnet testte de nieuwe vegetarische burgers en het groentegehakt van &samhoud food. Deze bijzondere vleesvervangers zijn niet gemaakt van soja, maar op basis van groente. Dat lijkt een smakelijke manier om meer groente binnen te krijgen. Hoe bevallen ze?

In de nieuwe schijf van vijf is het groentevak nog groter geworden. Het Voedingscentrum adviseert om voortaan geen 200, maar 250 gram groenten per dag binnen te krijgen. Pak de weegschaal er maar eens bij en je ziet al snel dat dat een flinke berg is. &samhoud food bedacht daarom nieuwe producten die je in plaats van vlees aan je maaltijd kunt toevoegen: een burger met groene asperges en linzen, een burger van bonen en erwten en gehakt met tomaat en wortel.

Sterrenchef

Getty Images

De producten zijn ontwikkeld door chefkok Moshik Roth. Deze kok startte samen met Salem Samhoud het restaurant &samhoud places in Amsterdam. Drie maanden nadat het restaurant opende ontvingen Moshik en zijn team twee Michelin sterren. Hij staat bekend om zijn verrassende groente-innovaties, dus met de smaak zou het wel goed moeten zitten.

Vleesvervangers?

Veel vleesvervangers zijn gemaakt op basis van soja. Deze niet: zowel de burgers als het gehakt bestaan voor meer dan de helft uit groente. Zo krijg je veel vezels binnen en schiet het lekker op met je groente-inname.

Zijn het ook geschikte vleesvervangers? Het Voedingscentrum heeft een aantal criteria opgesteld waar een goede vleesvervanger aan moet voldoen. Zo moet er (toegevoegd) ijzer en vitamine B12 en B1 in zitten, zou het een goede bron van eiwit moeten zijn (meer dan 12 procent van de energie) en mag het product per 100 gram maximaal 0,8 gram zout bevatten. Op de verpakking kan ik niets over ijzer en vitamine B12 terugvinden. In het gehakt zit meer dan voldoende eiwit, in de burgers wat te weinig. De aspergeburger zit goed qua zoutgehalte, maar in de andere producten zit - zoals in veel kant-en-klare vleesvervangers - met iets te veel zout.

Dit is natuurlijk helemaal geen probleem als je deze voedingsstoffen uit andere etenswaren haalt, maar als dit de enige producten zouden zijn die je gebruikt ter vervanging van vis en vlees, dan kom je misschien vitamine B1, B12, ijzer en eiwit tekort. Hoewel deze burgers en het gehakt in het vleesvervangerschap van de supermarkt liggen, zijn het geen volledige vervangers voor vlees, ze lijken vooral bedoeld om af en toe mee te variëren.

Verrassende smaken

Getty Images
En dan nu de belangrijkste test: proeven! De bereiding is alvast een makkie. De burgers bak je een minuut of 8 op middelhoog vuur, het gehakt heeft maar 4-5 minuten in de pan nodig. Op de verpakkingen staan originele recepten, zoals een pittige avocadosalade en een Thaise salade met groentegehakt. De burgers lenen zich ook goed voor het maken van een vegetarisch broodje hamburger. Het groentegehakt zou je volgens mij in allerlei gerechten kunnen toepassen in plaats van ‘gewoon’ gehakt, zoals in een pastasaus of een wrap.

De burgers blijken heel verschillend te zijn. De aspergeburger heeft een lekker knapperig korstje en een zachte, smeuïge vulling. De smaak van de groene asperges komt goed naar voren. De bonenburger is stevig, oogt als een echte hamburger en heeft een prettige bite en een heerlijke, hartige smaak.

Het gehakt is heel fijn en krijgt na een paar minuten een rulle structuur. Veel andere soorten vegetarisch ‘gehakt’ bestaan uit stukjes, dit gehakt valt uiteen in kleine korreltjes. Ik heb het gehakt geprobeerd in de Thaise salade waarvan het recept op de verpakking stond en dat beviel prima. Het gehakt nam de smaken van de koriander, sojasaus en limoen een beetje over en gaf een prettige beet aan het gerecht.

Variatie in het vleesvervangerschap

Ik vind de aspergeburger, bonenburger en het groentegehakt van &samhoud food een originele toevoeging aan het schap met etenswaren voor een dagje zonder vlees. Misschien voldoen ze niet aan alle criteria om een echte vleesvervanger te kunnen zijn voor vegetariërs, maar voor de broodnodige varatie en om makkelijk meer groente te eten, zijn ze perfect. De smaken zijn anders dan anders en je kunt er allerlei gerechten mee op tafel zetten.

Deze producten van &samhoud food zijn verkrijgbaar bij Albert Heijn. Je vindt ze in de koeling bij de vleesvervangers. De burgers kosten allebei € 2,59, het gehakt € 2,99.
 

Auteur 
  • Jolanda Niemantsverdriet