Tips voor het kopen van verse groente

Breek een sperzieboon doormidden!

Getty Images

Wanneer is je avocado op zijn best? Hoe erg is het als je onrijpe tomaten eet? Hoe voel je of een sperzieboon niet overjarig is? Koop voortaan je groenten op het beste moment!

De beste groente komt direct van het land. Dat klinkt logisch, maar eigenlijk is het een beetje overdreven. Veel groentesoorten kunnen prima tegen een reisje naar de winkel.

Ook groente uit blik of diepvries smaakt vaak prima. Die is vlak na de oogst verwerkt en dus eigenlijk heel vers. Ze zitten nog vol vitamines en mineralen. Toch gaat voor sommige soorten wel op dat ze vers het lekkerst en gezondst zijn. Een paar tips bij het kopen van verse groente.

Sperzieboon

Breek er één doormidden. Hoor je 'knak'? Dan is hij vers. Buigt hij gemakkelijk mee? Dan is het een oudere boon. Veel sperziebonen komen van ver, bijvoorbeeld uit Kenia. Die zijn in de winkel soms al oud. Heb je knapperige gekocht, maar eet je ze niet dezelfde dag? Bewaar ze dan niet in de koelkast, daar worden ze sneller bruin en slap.

Avocado

De vruchtgroente avocado ligt vaak onrijp in de winkel. Een beetje té vers dus. Je voelt of je hem kunt eten door er zacht in te knijpen. Geeft de schil een klein beetje mee? Dan is hij perfect om in salades of op brood te gebruiken.

Als de avocado nog wat zachter is, kun je hem vaak nog gebruiken voor mousse of guacamole. Overigens kan een harde avocado thuis wel narijpen. Leg hem bijvoorbeeld in een gesloten plastic zakje in de vensterbank.

Sla en spinazie

Nitraatrijke groentesoorten kun je het beste zo vers mogelijk eten. Nitraat kan omzetten in het schadelijke nitriet. Hoe langer ze liggen, hoe meer van deze ongezonde stof je binnen kunt krijgen. Kijk goed of de bladeren nog helder en stevig ogen. Laat dit soort groenten niet langer dan twee dagen in de koelkast liggen.

Op verpakte groente staat een houdbaarheidsdatum. Nitraatrijk zijn naast sla en spinazie ook: andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, waterkers, rode biet, snijbiet, spitskool, Chinese kool, koolrabi en venkel.

Aardappelen en tomaten

In aardappelen en onrijpe tomaten komen alkaloïden voor, zoals solanine, een stof die schadelijk is als je er heel veel van binnen krijgt. De meeste tomaten in de winkel zijn goed rijp en de populairste aardappelrassen bevatten maar heel weinig van deze stof.

Wel is het belangrijk dat je deze groentesoorten op het juiste moment eet. Precies als ze rijp zijn dus. Eet die grote zak aardappels leeg voordat je uitlopers, bruine, beurse en groene plekjes ziet. Schil en snijd die plekjes weg als je toch te laat bent.

Bewaren en koken

Heb je de perfecte exemplaren van jouw favoriete groente gevonden? Zorg dan dat deze tijdens het afrekenen en vervoer naar huis niet beschadigen. Anders gaat de kwaliteit alsnog snel achteruit.

Thuis kun je de meeste groente het beste in de groentela bewaren. Tomaat, aubergine, courgette, avocado, komkommer en paprika kun je het beste niet te koud bewaren.

Overigens, paprika's kunnen niet narijpen en in een andere kleur veranderen. De verschillen in kleuren hebben met het oogstmoment of de soort te maken.

Heb je verse groente gekocht en kun je die onverhoopt niet opeten? Blancheer ze een minuutje in kokend water en vries ze dan in. Veel voedingsstoffen blijven dan gewoon bewaard voor een moment dat je wel tijd hebt om te koken.

Kopen bij de boer

Groente van dichtbij, vers van het land, is voor je gezondheid niet altijd beter dan de ingevlogen soorten op de groenteafdeling van de supermarkt. Seizoensgroente uit de buurt belast het milieu natuurlijk wel minder dan bijvoorbeeld een sperzieboon uit Kenia.

Wel smaakt het vaak erg goed als je de groente zelf op de fiets gekocht hebt bij een boer in de buurt. Informeer waar bij jou in de buurt boerderijwinkels of groentestalletjes zijn.

Auteur 
Bron 
  • Voedingscentrum
  • AGF