Uien bewaren? Zo kun je dat het beste doen

In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je gesneden ui invriezen

Uien
Getty Images

Een ui is de basis voor veel recepten. Handig dan ook om altijd uien in huis te hebben. Hoe je ze het beste kunt bewaren?

'Gewone', gele en rode, ongepelde uien kun je - net als sjalotjes - het beste op een droge, donkere, koele plek bewaren. Niet in de koelkast, maar in de kelder of voorraadkast. Bewaar ze in een netzakje of draadmand zodat ze goed kunnen ventileren. Zo voorkom je schimmelgroei en kieming.

Bewaar uien nooit naast de aardappelen

Heb je de aardappelen direct naast je uien liggen? Dat is niet handig, want uien nemen snel het vocht op uit de aardappelen. Hierdoor gaan beiden eerder rotten.

Heb je een restje gesneden ui over? Dit kun je wel in de koelkast bewaren. Ongeveer een week. Je kunt gesneden ui eventueel ook invriezen. Dan blijft het veel langer goed.

Check af en toe je voorraad of er geen verdroogde, verkleurde of rotte ui tussenzit. Dit om te voorkomen dat de andere uien worden aangetast.

Bosui

Van bosui - ook wel lente-ui genoemd - heb je er vaak maar één of twee nodig terwijl je ze in de meeste supermarkten alleen per zes kan kopen. In tegenstelling tot de gele en rode ui bewaar je bosui wel in de koelkast in een bewaarbakje of huishoudfolie. Ze zijn dan ongeveer een week lang houdbaar. Twijfel je of het nog goed is? Kijk, ruik en proef of het nog goed is.

Lees ook: kun je uien met uitlopers nog eten?

Auteur 
Bron 
  • Veggipedia
  • Voedingscentrum