Wat kan je in de herfst van de grond eten?

Rooster eikels en walnoten voor extra smaak

Getty Images

Het is herfst en dat betekent dat er van alles uit de boom valt, waaronder noten. Je hebt vast al wat bolsters (verharde of verdikte wand) en notendopjes zien liggen. De inhoud hiervan is niet alleen voor de eekhoorntjes en vogels, ook mensen kunnen verschillende noten eten.

Kastanjes 

Tamme kastanjes zitten in een stekelige bolster. Zodra ze rijp zijn vallen ze eruit. De kastanje zit in een bruine schil, die je er met een mesje af kan schillen. Vaak zit er ook een wit schilletje omheen, die je er vrij makkelijk kunt afhalen – mits de noot vers is. Tamme kastanjes zijn rijk aan vezels, vitamine B, calcium, ijzer, fosfor en kalium. Door ze te roosteren, worden ze wat zachter. Ook krijgt de kastanje hierdoor meer smaak.

Walnoten

Walnoten zijn meestal in september pas rijp. Dan splijt de bolster en valt de walnoot op de grond. Er komt geen notenkraker aan te pak. Om het vruchtvlees zit een wit vliesje, die in eerst instantie makkelijk te verwijderen is (na een week niet meer). Noten die te lang blijven liggen gaan schimmelen en kun je beter niet meer eten. 

Walnoten zijn rijk aan eiwitten, vezels, linolzuur en koolhydraten. Ze bevatten beschermende vetten die je hart- en bloedvaten gezond houden, tannine welke kanker zou kunnen bestrijden en ze laten het cholesterolpeil dalen. 

Beukennoten

Beukennootjes zitten net als tamme kastanjes in een bolster (ook wel napje genoemd). Richting herfst kleurt de groene bolster geel tot bruin en bij rijpheid barst deze in vier delen, en vallen de nootjes op de grond. Deze zijn niet alleen lekker voor eekhoorntjes, maar ook voor de mens. Ze zijn alleen wel moeilijk te pellen. Het beetje vruchtvlees zit in een bruine bast die eraf moet. 

Beuknoten bevatten calcium, ijzer en vitamine c. In grote hoeveelheden zijn ze giftig voor de mens. Er zit namelijk een klein beetje giftig blauwzuur in de verse nootjes. Door de beukennootjes thuis op een zonnig plekje te leggen verdwijnt het blauwzuur. Of door middel van roosteren laat je de giftige stof verdwijnen. 

Eikels 

Eikels zitten vol met tannine, een stofje dat giftig is voor dieren, maar niet voor de mens. Het brengt een bittere smaak met zich mee. Je kan deze verwijderen door de eikels af te spoelen of te weken. Wel moet je hiervoor even de schil en de vliesjes van de eikel verwijderen, want alleen zo kan het water tot de kern doordringen. Daarna kan je ze eten of lekker roosteren

Auteur 
Bron 
  • 24 kitchen