Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 25 juni 2017

Waarom walnoten goed voor je zijn

Een supernoot als superfood

Noten zijn gezond en de allergezondste noot is de walnoot. Walnoten worden niet voor niets een superfood genoemd. Niet alleen helpen ze goed tegen stress en een hoge bloeddruk. Ook verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten en verbeteren ze bij mannen de kwaliteit van het sperma.

Walnoten zitten boordevol goede voedingsstoffen. Naast omega-3-vetten en vezels bevatten walnoten magnesium, vitamine E, polyfenolen, eiwitten, kalium, plantensterolen, vitamine B6, arginine, melatonine, koper en zink.

Antioxidanten

In vergelijking met andere noten hebben walnoten de meeste antioxidanten. Deze kunnen cellen in het menselijk lichaam beschermen tegen vrije radicalen.

In walnoten zitten veel vetten, maar dat zijn vooral gezonde onverzadigde vetten. Deze helpen het cholesterolniveau in het bloed te verlagen en verminderen daarmee het risico op hart- en vaatziekten.

Stoelgang

Heb je regelmatig last van obstipatie? Walnoten kunnen daar bij helpen. Door de vezelrijke walnoot dagelijks aan je dieet toe te voegen, zal je stoelgang verbeteren.

Stress

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat dagelijks een handje walnoten eten ook helpt tegen stress en een hoge bloeddruk. Proefpersonen die een dieet volgden met walnoten op het menu bleken beter op stress te reageren.

Sperma

Uit een ander onderzoek blijkt dat walnoten tevens goed zijn voor het sperma. Onderzoekers van University of California ontdekten dat bij mannen die twaalf weken iedere dag walnoten eten de spermakwaliteit aanzienlijk verbetert. Waarschijnlijk dragen de omega-3-vetten die in de noten zitten hier aan bij.

Word je dik van walnoten?

Walnoten mogen dan gezond zijn, toch schrappen veel mensen die aan de lijn doen noten van het menu. Omdat ze denken dat je dik wordt van noten. Maar dat is helemaal niet waar. Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die regelmatig noten eten een lager lichaamsgewicht, BMI en een slankere taille hebben dan mensen die geen noten eten. Hou het wel bij één handje, zo'n 50 gram walnoten, per dag.

Bron(nen):

Reactie toevoegen

23 Comments

Door Tobie (niet gecontroleerd) op ma, 03/13/2017 - 17:04

IK vind het belangrijk, omdat het je darmen helpt bij het poepen.

Door Gerard van der Leeuw (niet gecontroleerd) op vr, 02/10/2017 - 11:03

Biologisch gezien zijn walnoten géén noten, maar zaden. Ik eet ze al jaren (vrijwel ) dagelijks..... En ja, je moet niet al die gezondheidgoeroe's geloven. Maar ze zijn ook gewoon lekker!

Door Paul uit Spanje (niet gecontroleerd) op vr, 01/27/2017 - 14:11

ik lijd aan PDS, sinds enige weken neem ik iedere dag een handjevol walnoten en wat blijkt........een enorme verbetering van de PDS! Beter als allerlei pillen en zo!

Door isa (niet gecontroleerd) op do, 12/01/2016 - 22:44

Met al mijn respect, je moet naar de oogarts. Een beetje uitgedroogde walnoot, meer niet.

Door Martin (niet gecontroleerd) op ma, 10/31/2016 - 22:24

Het fruit en groente van de jumbo is vaak niet goed, ligt vaak al bijna bedorven in de schappen. Tevens wil je niet weten welke bestrijdingsmiddelen, antischimmelmiddelen glansmiddelen er nog op zitten.

Door Cobie (niet gecontroleerd) op di, 09/27/2016 - 15:06

hoe lang kunnen walnoten in een luchtdichte pot (ouderwetse weckfles, dus goed afgesloten met een ring) bewaard worden?

Door Renke (niet gecontroleerd) op di, 02/02/2016 - 10:44

Even een antwoord op de reactie van een aantal hieronder.
Als de noten naar zeep/schoonmaakmiddel smaken dan zijn ze oud en moet je ze weggooien. Het vet in de noten wordt na lang liggen ranzig en dan krijg je een zeepsmaak.

Door Alfred2011 (niet gecontroleerd) op di, 02/02/2016 - 09:03

Je wordt van walnoten dus wel dik als je meer dan ee handje per dag zou eten. Verder heerlijk superfood.

Door Henk Dalmulder (niet gecontroleerd) op di, 12/01/2015 - 11:10

Als ik de foto zie behorende bij dit artikel en kijk goed, zie ik het beginstadium van schimmel op de middelste noot.
Of ik moet naar de oogarts, misschien toch even de moeite nemen om er naar te kijken (redaktie)?
Met vriendelijke groet Henk Dalmulder

Door Kees H. (niet gecontroleerd) op ma, 11/30/2015 - 18:34

We hebben afgelopen maand walnoten gekocht bij een Supermarkt Jumbo dat warnen losse zo uit de jutezak en die bevielen ons niet ze smaakten naar chemische schoonmaak middelen en daarna bij de Supermarkt DePlus deze waren verpakt maar ook hier smaken ze naar chemische schoonmaak middelen, hebben meer mensen deze ervaring?