woensdag, 17 augustus 2022

Half uur sporten genoeg om af te vallen

BAARN - Goed nieuws voor mannen die gewicht willen verliezen, maar niet uren willen sporten. Dagelijks een half uurtje zorgt namelijk voor meer gewichtsverlies dan een uur sporten. Dat blijkt uit Deens onderzoek van de universiteit van Kopenhagen.

De onderzoekers lieten een groep gezonde mannen met overgewicht dagelijks sporten. De groep die een half uur fietste, liep of roeide viel in drie maanden gemiddeld 3,6 kilogram af. De mannen die een uur sportten verloren gemiddeld 2,7 kilo aan gewicht.

Alleen mannen
Het onderzoek werd alleen onder mannen verricht, dus of het ook voor vrouwen geldt is nog onduidelijk. Ook hebben de onderzoekers geen verklaring voor het effect.

"Misschien hebben de mannen na een uur sport meer gegeten. Of misschien was er na een half uurtje sporten gewoon meer energie over om de rest van de dag actiever te zijn, waardoor je in totaal toch meer calorieën verbrandt.", zegt één van de onderzoekers, Mads Rosenkilde.

In zijn verdere onderzoek gaat Rosenkilde zich richten op de voordelen van het combineren van lichaamsbeweging met het dagelijkse woon-werkverkeer. "Mensen hebben weinig tijd. Als mensen onderweg naar hun werk aan hun beweging toe komen, dan is de strijd tegen overgewicht al half gewonnen."

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in the American Journal of Physiology.

Bron(nen):