5 vragen over... (weer) beginnen met hardlopen

Antwoord van Evy

Getty Images

Wie kent Evy Gruyaert niet? Ze bracht Nederland én Vlaanderen massaal aan het hardlopen. Haar nieuwste boek 'Lopen met Evy' is de perfecte handleiding voor elke beginnende hardloper. Special voor Gezondheidsnet beantwoordde Evy vijf vragen over beginnen met hardlopen.

1. Ik heb jaren amper gesport. Moet je je medisch laten keuren als je begint met hardlopen?

"Ja, dat is zeker verstandig. Jaren van inactiviteit verhogen de kans op hartfalen. Met een medische check-up kun je hier inzicht in krijgen."

2. Als je een week of een maand niet hebt hardgelopen, hoe pak je de draad dan weer op? Kun je het schema vervolgen waar je gebleven was?

"Nee, dit is een veelgemaakte fout. Het is belangrijk om verschil te maken tussen een week niet kunnen lopen door tijdsgebrek of door ziekte. Bij tijdsgebrek dien je de laatste gedane week te herhalen, bij ziekte keer je (nadat je weer volledig fit bent) een week terug in je schema. Een week ziekte zorgt er dan ook voor dat je drie weken trainingsachterstand oploopt. Houd je hieraan, anders zul je nog verder van huis raken!"

3. Ik zou een paar kilootjes kwijt willen. Gebeurt dat vanzelf als ik begin met hardlopen of moet ik ook op mijn voeding of andere zaken letten?

"Nee dat gaat zeker niet vanzelf. Zorg ervoor dat je voldoende rustig sport als vet verbranden het doel is. Hoe lager de intensiteit hoe groter de kans dat jij de energie voor het lopen uit vetten haalt! Naast training bepaalt voeding voor ongeveer 80 procent of jij afvalt of aankomt. De energiebalans bepaalt uiteindelijk of er vetten afgaan of bijkomen in het lichaam. Beweging is enkel een manier om een kant van de balans (de verbranding) iets te verhogen."

4. Is alleen hardlopen voldoende of moet ik ook krachtoefeningen doen? Zo ja, welke?

"Krachtoefeningen kunnen er voor zorgen dat jouw spieren en pezen rondom de gewrichten aansterken. Afhankelijk van jouw trainingsvormen kan dit zeker interessant zijn. Indien je je meer en meer wilt focussen op intensievere trainingen, waarbij de pezen en gewrichten zwaarder belast worden, kan dit zeker een goed idee zijn. Ook wanneer je trailruns wilt gaan doen of weet dat de spiermassa in jouw lichaam iets lager is dan gemiddeld kan krachttraining goed zijn. Wel moet het lopen centraal blijven staan en moeten de krachttrainingen niet ten koste gaan van je looptrainingen."

5. Wat is jouw gouden tip om gemotiveerd te blijven?

"Doelen stellen! Stel ze SMART. Doelen dienen altijd specifiek, meetbaar, uitdagend en relevant te zijn en binnen een bepaald tijdsbestek te vallen. Doelen stellen zorgt voor motivatie, ook op het moment dat het even wat minder lekker weer is."

En tot slot: wat moet ik aantrekken?

"Laagjes, laagjes en nog eens laagjes... Geen katoen, dat slorpt het zweet op maar stofjes die de warmte en het zweet goed reguleren en afvoeren wanneer nodig."

Wil je aan de slag met de app van Evy?

Download de app:

Evy Gruyaert presenteerde verschillende radio- en televisieprogramma's in België. Ook schreef ze tal van 'start to'-boeken waaronder het succesvolle Start to run waarmee ze Vlaanderen en Nederland massaal aan het lopen bracht.


Auteur 
  • Redactie