5x goed nieuws over het vrouwenhart

Meer aandacht voor 'Ken je getallen'

Getty Images

De medische wereld zet stappen vooruit als het gaat om het vrouwenhart. Huisartsen herkennen bijvoorbeeld vaker de risico's bij vrouwen, die vroeger een hoge bloeddruk hadden tijdens een zwangerschap. De cardiologen van het eerste uur - Harriette Verwey, Janneke Wittekoek en Angela Maas - deelden hun goede nieuws voor het vrouwenhart op Dress Red Day in Amstelveen.

1. Huisartsen zijn alerter op het hart

Tien jaar geleden kon je als vrouw met hartklachten bij de huisarts nog te horen krijgen: "U heeft een druk gezin, een baan en u bent mantelzorger. Daar komen die klachten door." Waarop je werd weggestuurd zonder controles. Dat is aan het veranderen. Heb je tijdens een zwangerschap al een hoge bloeddruk gehad, dan gaat er tegenwoordig vaker een belletje rinkelen bij de huisarts. Dat komt mede dankzij de nieuwe richtlijn voor het vrouwenhart die onder leiding van cardioloog Angela Maas is gepubliceerd in de Lancet. Maas: "Vrouwen hebben de neiging om de schuld bij zichzelf te zoeken bij klachten. Neem je klachten serieus en maak ze bespreekbaar."

2. De overgang wordt beter herkend als gevarenzone

Na de overgang wordt het risico op hartziekten groter, omdat de beschermende werking van vrouwenhormoon oestrogeen wegvalt. Probleem is dat hartklachten vaak worden verward met overgangsklachten. Bij klachten is het dus altijd belangrijk om onderzoek te laten doen. Verwey is hierover helder: "Eis van de huisarts dat hij je onderzoekt. Bijvoorbeeld omdat je in de overgang bent, want dat is een goede reden. Bij gecompliceerde zwangerschappen moet je tussen 35 en 40 jaar zijn nagekeken. Ook bij familie die op jonge leeftijd een hartprobleem heeft is een onderzoek belangrijk."

3. Meer aandacht voor 'Ken je getallen'

Vanaf de overgang is het extra belangrijk om te weten of je BMI, bloeddruk, cholesterol en suikerwaarden en andere waarden nog aan de veilige kant zijn en er anders iets aan te doen. Het is de lijfspreuk van cardioloog Janneke Wittekoek ‘Ken je getallen’. Wittekoek heeft op allerlei podia, en zelfs in theatervoorstellingen, aandacht gevraagd voor het kennen van de getallen. Want eigenlijk is het voor de vrouwen in de spreekkamer van de cardioloog al te laat, erkennen de drie cardiologen. Deze vrouwen hebben al hartproblemen. Ze zien liever dat vrouwen in een eerder stadium aan de slag gaan om gezonder te leven en de getallen in de gaten te houden. Wittekoek: "Eigenlijk zou het aan het einde van de basisschool al geleerd moeten worden."

4. Praktijkondersteuner slimme hulp van huisarts

Huisartsen hebben het natuurlijk druk, maar de praktijkondersteuner kan veel onderzoeken ook uitvoeren. Vraag ernaar. Maas voegt toe dat je ook het heft in eigen hand kan nemen: koop een goede bloeddrukmeter. Maas: "Die kun je delen met de buurvrouw. Het is misschien wel makkelijker dan op de weegschaal staan, en je houdt het zo zelf in de gaten. Controleer je bloeddruk op verschillende momenten. Als hij te hoog is, kun je een 24-uursmeting via de huisarts regelen."

5. Twintig centra doen test op vaatspasmen

Waar mannen vaker last krijgen van verstopte grote hartvaten, hebben vrouwen vaker last van spasmen in de kleine vaatjes van het hart. Dat was voorheen lastig te onderzoeken, maar daar is een nieuwe methode voor ontwikkeld. Het twintigste centrum wordt inmiddels geopend. Maas: "Het verspreidt zich als een olievlek, het is echt een verbetering van de diagnostiek."

Deze ontwikkelingen werden gedeeld bij de paneldiscussie na vertonen van de film van Hella de Jonge over het vrouwenhart. De cardiologen treden ook op in deze persoonlijke film. 

Auteur 
  • Heleen Croonen