Aan deze verschijnselen herken je een beroerte

Mond, spraak, arm: beroerte-alarm

Getty Images

Bij een beroerte is snelle medische hulp heel belangrijk. Word je op korte termijn onderzocht en behandeld, dan is de kans op een goed herstel namelijk groter. Aan deze verschijnselen herken je een beroerte.

Tijdens een beroerte krijgt een deel van je hersenen (tijdelijk) geen zuurstof, waardoor een deel van je hersenen niet goed meer werkt. Beroerte is de verzamelnaam voor een:

Weten de artsen nog niet wat je precies mankeert, dan spreken ze van een beroerte.

Meest voorkomende verschijnselen bij een beroerte

Een herseninfarct, hersenbloeding en TIA zorgen in eerste instantie voor zorgen voor soortgelijke symptomen, zogenaamde uitvalsverschijnselen. De verschijnselen verschillen van persoon tot persoon, maar dit zijn de symptomen die het meest voorkomen bij een beroerte:

  • Een scheve mond. Er hangt ineens een mondhoek naar beneden, of het gezicht trekt scheef.
  • Een lamme arm. Je arm is verlamd, of je hebt ineens geen kracht meer in je arm.
  • Moeite met spreken. Je hebt moeite met het uitspreken van woorden of zinnen, praat verward.

Bel meteen de huisarts of 112 als je last hebt van bovenstaande klachten of als je deze bij iemand anders herkent.

Ook als de symptomen weer verdwijnen, is het verstandig om dezelfde dag nog naar de huisarts te gaan. Er kan sprake zijn van een TIA (een beroerte die weer voorbijgaat), maar dat kan een voorbode zijn van een ernstigere beroerte.

Andere mogelijke symptomen

Problemen met zien kunnen ook voorkomen bij een beroerte. Bijvoorbeeld wazig of dubbelzien, of even blind zijn aan één of beide ogen. Kauwen en slikken kan moeilijk gaan. Ook duizeligheid, moeite met lopen, evenwichts- en coördinatieproblemen kunnen voorkomen. Bij een hersenbloeding kan er sprake zijn van zeer ernstige hoofdpijn.

Bron 
  • Nederlandse Hartstichting
  • Nederlands Huisartsen Genootschap