Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
zondag, 24 september 2017

Check hier wat voor hoofdpijn jij hebt

Verschillende soorten

De ene hoofdpijn is de andere niet. Dus wat voor je buurman helpt, heeft bij jou misschien geen effect. Lees wat voor hoofdpijn jij hebt en ontdek hoe je er mee om kan gaan.

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. En ook een verkeerde houding, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen je hoofdpijn geven.

Gevoelig

Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor stoffen die in ons eten worden gestopt, zoals de zoetstof aspartaam, natriumglutamaat (in Chinese gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade).

Gewone hoofdpijn is niet ernstig en is geen aanwijzing dat je (ernstig) ziek bent. Een goede nachtrust, de nodige ontspanning, een massage, een warm bad of wat frisse lucht helpen de pijn meestal vanzelf de wereld uit.

Verschillende soorten

Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.

Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of kou. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor je spierbundels verkrampen.

Tips bij spanningshoofdpijn:

  • Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders.
  • Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.
  • Doe yoga- en ontspanningsoefeningen.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding.

Migraine

Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van je hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden.

Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraineaanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen.

De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in je hersenen.

Ook weten we dat er bepaalde stoffen en factoren zijn die de kans op een migraineaanval verhogen. Stress, menstruatie, weersomslagen en een onregelmatige levensstijl zijn daar voorbeelden van. Ook kun je je beter maar niet te buiten gaan aan te veel kaas, chocolade, alcohol of citrusvruchten.

Vijf fasen

Migraine bestaat meestal uit vijf fasen. De eerste fase begint een aantal uren voor de aanval. Het volgende kan zich voordoen: stemmingswisselingen, vermoeidheid, diarree of constipatie, extreme koude of soms een stijve nek. De tweede fase, de aura, duurt maximaal een uur. Je herkent hem aan stoornissen in je gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen. Een aura treedt bij ongeveer een derde van alle migrainepatiënten op.

In de derde fase slaat de hoofdpijn toe. Misselijkheid en overgevoeligheid voor licht kunnen dan optreden. In de vierde fase verdwijnt de pijn geleidelijk. Veel mensen vallen in slaap tijdens deze fase. De hoofdpijn kan over zijn als ze wakker worden.

Tijdens de laatste fase is de hoofdpijn verdwenen. Veel patiënten voelen zich buitengewoon moe. Concentratieproblemen, vermoeidheid en pijnlijke spieren kunnen ook optreden. Maar een klein percentage voelt zich juist goed en energiek.

Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar te genezen is het niet. Gevaarlijk is het overigens ook niet. Lichamelijk gezien houd je er verder niks aan over, hoewel sommige mensen die er veel last van hebben wel met psychische klachten kunnen kampen.

Bij ernstige hoofdpijnklachten is het aan te raden een arts in te schakelen. Deze kan bepalen of er sprake is van migraine of iets anders. Vaak wordt je dan gevraagd een 'hoofdpijn-dagboekje' bij te houden.

Tips bij migraine:

  • Leef en eet regelmatig.
  • Probeer spanningen te vermijden.
  • Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die een migraine-aanval kunnen uitlokken.
  • Behandel de migraine met een combinatie van een eenvoudige pijnstiller en een braakremmend middel.
  • Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze kun je alleen op recept verkrijgen en moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
  • Raadpleeg bij regelmatige aanvallen een arts.

Clusterhoofdpijn

Dit is een ondraaglijke hoofdpijn die meestal voorkomt in groepen. Vandaar de naam. Clusterhoofdpijn komt meestal 's nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag.

De meeste patiënten klagen over één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier tot zes uur duren. Tussen de 'clusters' zijn er hoofdpijnvrije perioden die dagen of jaren duren.

Geschat wordt dat minder dan één op tien personen last heeft van clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn schijnen mannen er vaker last van te hebben dan vrouwen.

De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog.

Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Helaas is nog niet bewezen dat antihistaminemedicijnen een doeltreffende behandeling vormen.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn

Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als je dit niet door hebt, wordt het probleem uiteraard steeds erger. Je gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.

Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Reactie toevoegen

75 Comments

Door B. Erendrecht (niet gecontroleerd) op wo, 09/06/2017 - 21:00

Ik heb de pillen gepakt. Ergotamines en dafalgaan en brufen 800 Mg nu zie ik vlekjes lap wat nu? de pijn is altijd daar
De dokter mag je niet vertrouwen die is deel ervan het komplot is er want wie doet anders die wolken verschijnen in rechte lijnen denk erover mensen wordt wakker

mvg

B. Erendrecht

Door M (niet gecontroleerd) op vr, 08/11/2017 - 14:09

Ga naar de huisarts?

Door Cosar A (niet gecontroleerd) op vr, 07/28/2017 - 21:32

Ik heb kortizon prik laten spuiten in m'n nek wervel, ik was ieder week in coma pynnen 8x iboprufen 600 Mg hielpen niet.

Ik ben hierdoor vanaf.

Mvg mevr cosar A

Door ben (niet gecontroleerd) op zo, 05/14/2017 - 20:36

hoi ik vindt dat julie een goede webstite hebben ga zo door! :D

Door Tijmen (niet gecontroleerd) op ma, 05/01/2017 - 23:52

Beste lezers

Ik heb al 5 dagen permanent hoofdpijn, ik kan amper tot niet slapen (maximaal 1 uur per nacht) en kan niet eten door misselijkheid en pijn rond de maag en borst streek. Ibuprofen en paracetamol helpt niet. Heeft iemand tips?

Door Meijs (niet gecontroleerd) op do, 04/13/2017 - 22:10

Ik denk dat je gewoon heel gevoelig bent, google eens op hoogesensitief misschien herken je dingen

Door kim (niet gecontroleerd) op wo, 03/29/2017 - 15:45

ik heb al een paar dagen hevige hoofdpijn en de dokter zegt dat het mijn sinussen zijn maar ik heb geen last van mijn sinussen en daarna zegde ze migrain aanval maar da is nun al bijna 3 weken aan de hand en ik heb het erg als het avond word of late namiddag dan wil ik alleen maar in en bed kruipen en slapen omda ik zoveel kopijn heb en ik begin het een beetje beu te worden hoor ik blijf ni naar den dokter gaan ze ik ga daar geen abonnemt pakken

Door suzan (niet gecontroleerd) op di, 03/28/2017 - 15:23

Heb hoofpijn links ook weleens een flinke steek links dan weer weg. Als er veel wind is doe ik een bandje om mijn oren. Als ik het niet doe een vol hoofd ook pijn. Ook nog wat anders hoor te goed. Klok hoor ik bijna dubbel tikken tv staat te hart. Op mijn werk bij de Kassa zet ik het sceen automaat altijd zachter. Kom dat van je hoofd of oren?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op vr, 03/17/2017 - 14:17

ik heb elke dag hoofdpijn voor een paar jaar en niks helpt ik ben geopereerd weet iemand iets?

Door Esmee (niet gecontroleerd) op wo, 01/25/2017 - 21:40

Heei, ik heb nu al 2 jaar dag naar dag hoofdpijn en ben nu ij ziekenhuis aan de gang ik moet verschillende dingen doen. Er zijn hersenscans gemaakt en heb gepraat met een aantal psychologen ik heb zelfs een maand een bril moeten dragen. Maar tot nu toe is alles nog het zelfde. Ik geef als tip om langs de dokter te gaan -> bloed te prikken en dan verder zien.