Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 28 oktober 2016

Check hier wat voor hoofdpijn jij hebt

Verschillende soorten

De ene hoofdpijn is de andere niet. Dus wat voor je buurman helpt, heeft bij jou misschien geen effect. Lees wat voor hoofdpijn jij hebt en ontdek hoe je er mee om kan gaan.

Hoofdpijn is de meest voorkomende pijn. Naar schatting 90 tot 95 procent van de mensen heeft er ooit wel eens last van. De oorzaak is lang niet altijd duidelijk. Soms spelen stress of spanningen een rol. Het kan komen door overbelasting van de ogen, roken, kiespijn, kou, hitte, geuren of oorinfecties. En ook een verkeerde houding, een stijve nek, slaaptekort, honger of vochtgebrek kunnen je hoofdpijn geven.

Gevoelig

Bovendien zijn sommige mensen gevoelig voor stoffen die in ons eten worden gestopt, zoals de zoetstof aspartaam, natriumglutamaat (in Chinese gerechten), nitriet (in vlees) of fenylethylamine (in chocolade).

Gewone hoofdpijn is niet ernstig en is geen aanwijzing dat je (ernstig) ziek bent. Een goede nachtrust, de nodige ontspanning, een massage, een warm bad of wat frisse lucht helpen de pijn meestal vanzelf de wereld uit.

Verschillende soorten

Artsen maken onderscheid tussen vier soorten hoofdpijn: spanningshoofdpijn, migraine, clusterhoofdpijn en medicatie-geïnduceerde hoofdpijn.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn zit meestal aan beide kanten van je hoofd. Het is alsof er een strakke band omheen zit. De hoofdpijn is kloppend in plaats van stekend. Het is een doffe, drukkende pijn in de schedelhuid die soms gepaard kan gaan met misselijkheid. Bij inspanning verergert de pijn.

Spanningshoofdpijn kan ontstaan door een slechte houding, angst, stress, slaapgebrek of kou. De pijn kan na een half uurtje alweer wegtrekken, maar ook wel enkele dagen aanhouden. Spanningshoofdpijn kan samengaan met spierpijn. De oorzaak ligt dan vaak in een verkeerde houding of te lang en inspannend werken, waardoor je spierbundels verkrampen.

Tips bij spanningshoofdpijn:

  • Probeer de pijn te verzachten door een massage van nek en schouders.
  • Gebruik zo min mogelijk vet en eiwitten in de vorm van vlees, vis en melkproducten. Dit kan ook hoofdpijn veroorzaken.
  • Doe yoga- en ontspanningsoefeningen.
  • Zorg voor een goede lichaamshouding.

Migraine

Honderdduizenden mensen in Nederland lijden aan migraine. Over het algemeen hebben vrouwen er meer last van dan mannen. Het gaat om een bonzende pijn aan één kant van je hoofd, die enkele uren tot meerdere dagen aan kan houden.

Vaak is er een overgevoeligheid voor licht en kan bewegen de pijn verergeren. De meeste mensen gaan bij een migraineaanval dan ook het liefst op een donker plekje liggen.

De precieze oorzaak van migraine is nog steeds niet bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat een migraineaanval te maken heeft met een verwijding van de bloedvaten in je hersenen.

Ook weten we dat er bepaalde stoffen en factoren zijn die de kans op een migraineaanval verhogen. Stress, menstruatie, weersomslagen en een onregelmatige levensstijl zijn daar voorbeelden van. Ook kun je je beter maar niet te buiten gaan aan te veel kaas, chocolade, alcohol of citrusvruchten.

Vijf fasen

Migraine bestaat meestal uit vijf fasen. De eerste fase begint een aantal uren voor de aanval. Het volgende kan zich voordoen: stemmingswisselingen, vermoeidheid, diarree of constipatie, extreme koude of soms een stijve nek. De tweede fase, de aura, duurt maximaal een uur. Je herkent hem aan stoornissen in je gezichtsveld, een verdoofd gevoel en tintelingen. Een aura treedt bij ongeveer een derde van alle migrainepatiënten op.

In de derde fase slaat de hoofdpijn toe. Misselijkheid en overgevoeligheid voor licht kunnen dan optreden. In de vierde fase verdwijnt de pijn geleidelijk. Veel mensen vallen in slaap tijdens deze fase. De hoofdpijn kan over zijn als ze wakker worden.

Tijdens de laatste fase is de hoofdpijn verdwenen. Veel patiënten voelen zich buitengewoon moe. Concentratieproblemen, vermoeidheid en pijnlijke spieren kunnen ook optreden. Maar een klein percentage voelt zich juist goed en energiek.

Er bestaan medicijnen tegen migraine, maar te genezen is het niet. Gevaarlijk is het overigens ook niet. Lichamelijk gezien houd je er verder niks aan over, hoewel sommige mensen die er veel last van hebben wel met psychische klachten kunnen kampen.

Bij ernstige hoofdpijnklachten is het aan te raden een arts in te schakelen. Deze kan bepalen of er sprake is van migraine of iets anders. Vaak wordt je dan gevraagd een 'hoofdpijn-dagboekje' bij te houden.

Tips bij migraine:

  • Leef en eet regelmatig.
  • Probeer spanningen te vermijden.
  • Vermijd zoveel mogelijk de stoffen die een migraine-aanval kunnen uitlokken.
  • Behandel de migraine met een combinatie van een eenvoudige pijnstiller en een braakremmend middel.
  • Migraine kan ook behandeld worden met bloedvatvernauwende middelen. Deze kun je alleen op recept verkrijgen en moeten strikt volgens de voorschriften worden gebruikt worden.
  • Raadpleeg bij regelmatige aanvallen een arts.

Clusterhoofdpijn

Dit is een ondraaglijke hoofdpijn die meestal voorkomt in groepen. Vandaar de naam. Clusterhoofdpijn komt meestal 's nachts opzetten en kan toeslaan, variërend van om de dag tot acht keer per dag.

De meeste patiënten klagen over één tot vier keer hoofdpijn per clusterserie. De hoofdpijn kan een kwartier tot zes uur duren. Tussen de 'clusters' zijn er hoofdpijnvrije perioden die dagen of jaren duren.

Geschat wordt dat minder dan één op tien personen last heeft van clusterhoofdpijn. In tegenstelling tot andere soorten hoofdpijn schijnen mannen er vaker last van te hebben dan vrouwen.

De pijn van clusterhoofdpijn wordt omschreven als een van de hevigste en meest intense van alle soorten hoofdpijn. Net als bij migraine gaat het om vasculaire hoofdpijn en ook net als bij migraine concentreert de pijn zich vaak achter één oog.

Histamine zou een rol kunnen spelen bij clusterhoofdpijn. Helaas is nog niet bewezen dat antihistaminemedicijnen een doeltreffende behandeling vormen.

Medicatie-geïnduceerde hoofdpijn

Ook het overmatig gebruik van geneesmiddelen kan leiden tot hoofdpijn. Dit geldt bijvoorbeeld voor diverse pijnstillers, maar ook voor sommige medicijnen tegen hoofdpijn (ergotamines) of migraine (triptanen). Als je dit niet door hebt, wordt het probleem uiteraard steeds erger. Je gaat steeds meer medicijnen tegen de hoofdpijn slikken, terwijl die juist de oorzaak vormen.

Meestal gaat het om een milde pijn aan beide kanten van je hoofd, waar je bijna iedere dag wel last van hebt. Soms gaat de pijn gepaard met misselijkheid.

De oplossing is simpel: stop met (overmatig) slikken. De klachten worden dan meestal eerst nog erger, maar wie vol weet te houden zal zich al binnen een paar weken een stuk beter voelen.

Reactie toevoegen

61 Comments

Door Caroline (niet gecontroleerd) op wo, 10/12/2016 - 17:12

ik heb elke dag hoofdpijn en tis bijna ondraaglijk HELP wat moet ik er tegen doen. PLEASE heeft iemand een idee???????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Door Dennis verwoert (niet gecontroleerd) op vr, 09/09/2016 - 14:02

Sinds kort wordt ik wakker met een mega hoofd pijn vanuit de nek.
Ik kan dan niet meer liggen alleen recht op wordt het iets minder. Wat kan dat zijn.

Door Mitchell (niet gecontroleerd) op do, 08/25/2016 - 06:25

Ik ben 15 jaar, en ik wil weten of ik ooit migraine ontgroei of dat ik er voor altijd aan vast zit

Door Laelia (niet gecontroleerd) op di, 08/09/2016 - 10:24

(Mono)natriumglutamaat zit allang niet meer alleen in Chinese producten. Tegenwoordig kun je je beter afvragen waar het niet inzit. Veel worst- en vleessoorten bevatten het onder de naam E621. Heel veel mogelijke zaken die in pakjes zitten zoals jus, saus etc. bevatten het en zelfs bijna alle bouillonblokjes. Ik heb me door een kok laten vertellen, dat het tegenwoordig ook wordt 'weggeschreven' onder de naam 'gistextract'. Als je, zoals mijn man, allergisch bent voor natriumglutamaat, dan bedenk je je wel 100 keer voordat je iets koopt waar het inzit. En het is echt geen aanstellerij, zoals sommige artsen of fabrikanten van producten je wel eens willen laten geloven! Advies: alles wat van te voren bereid is ( 'wij hebben het alvast makkelijk voor u gemaakt; alleen nog maar vlees toevoegen' is een bekende reclame waarvan ik griezel) laten staan en zoveel mogelijk zaken zelf maken. Niet moeilijk, stuk lekkerder (vind ik) en zeker een stuk gezonder!

Door Sita (niet gecontroleerd) op do, 07/21/2016 - 18:32

ik heb hoofdpijn aan me linker kant en mijn linker oor zit dicht en mijn linkerneusgat zit verstopt en telkens als er een soort belletje uit me neus komt schiet er een steek door me linker hoofd weet iemand wat dit? is en wat ik er aan kan doen?

Door Marcel (niet gecontroleerd) op zo, 05/15/2016 - 22:51

Ik denk dat het mijn eigen schuld is. Zodra ik wat voel opkomen neem ik saridon. 4 tabletten per keer en dan minstens 3 keer per week. Medicijn verslaving?

Door Beleef de Lente (niet gecontroleerd) op vr, 04/01/2016 - 13:15

Let op als je níet netjes 2 liter water drinkt elke dag droog je langzaam uit en krijg je ook hoofdpijn voordat je na een paar dagen niet genoeg drinken misselijk wordt. Dus elke dag na het wakker worden meteen twee glazen (halve liter bijna) water drinken. Gedurende de dag voldoende drinken. Hoe warmer het is, hoe meer water je nodig hebt. Als je sport en zweet moet je dat vochtverlies weer aanvullen. En voor elk glas alcoholhoudende drank twee glazen water drinken. En let op 1000 microgram 1gram zout per dag. Iedereen krijgt veel te veel zout binnen per dag met al die bewerkte troep. Een diepvries pizza bevat zout voor zes dagen!

Door Ezio (niet gecontroleerd) op vr, 04/01/2016 - 10:05

Heb erg hoofdpijn net na dat uur verder werd gezet, kan het daar door komen?

Door Annebel (niet gecontroleerd) op ma, 03/28/2016 - 21:58

Al maanden hoofdpijn wat nu??

Door Ingo (niet gecontroleerd) op di, 02/02/2016 - 11:05

Beste iedereen,
Ik ben een gezonde jongeman van 34jaar en wil ook graag mijn ervaring(en), lasten en oplossingen delen welke voor jullie misschien ook kunnen helpen.
Voor mij is het allemaal rond Februari 2015 begonnen uit het niets kreeg ik spontaan (spannings)hoofdpijnen en ook oorsuizen(sinitus) welke niet meer weg leken te gaan en steeds heftiger werden. In het begin kan ik me nog herinneren dat de hoofdpijn en oorsuizen echt ondraagzaam waren en zowel de dagen als nachten duurden een eeuwigheid slapen was ook bijna niet meer te doen door de pijn en ook het iritante gesuis en functioneren overdag was amper mogelijk door de vermoeidheid en hoofdpijn.
Als eerste redmiddel ben ik aan de medicatie gegaan wat ik iedereen afraad of in ieder geval met mate te doen en niet langer dan een maand. In het begin aan de paracetamols gegaan en om te kunnen slapen kreeg ik van de HA oxazepam dit gaf mij 2-3 uurtje nachtrust dan moest nog een pil nemen uiteindelijk slikte ik er dus 2-3 in een nacht en overdag de nodig paracetamols.
Dit heb ik een paar maanden vol gehouden en merkte dat zeker de oxazepam erg verslavend werd en ook de paracetamols steeds minder gingen werken en besefte uiteindelijk dat dit niet de oplossing was.
Daarna ben ik op zoek gegaan naar een goede accupunctuur specialst waar ik in het begin niet zo overtuigd van was heb ik mij hier toch laten behandelen(accupunctuur,massage en cupping) vooral om m`n energie weer op niveau te krijgen en tegen de hoofdpijnen, hiervan moet je niet verwachten dat het een wonder behandeling is en je gelijk van alles af bent natuurlijk maar als je geduld hebt zal dit zeker goed resultaat geven altans bij mij het geval was. Na een paar weken begon ik te merken dat ik minder vaak last had van hoofdpijn en ook minder heftig was en kreeg hier ook wat meer energie bij.
Wel merkte ik dat ondank de positieve resultaten dat ik nog lang niet op m`n oude niveau was.

Vervolgens in November 2015 op aanraden van een kennis naar een orthomoleculair arts gegaan en een bodyscan uit laten voeren dit zag er niet best uit! dat ik zo een waslijst zou hebben aan te korten in mijn lichaam, om het kort te houden kwam het erop neer dat ik uitgeputte bijnieren had waardoor mijn cortisol (hormonen) helemaal uit balans waren dit was dus al die tijd de boosdoener die mij uit m`n slaap hield.
De hoofdpijnen konden verklaard worden door het Kalium te kort en ook magnesium, uiteindelijk ging ik met 6 potjes supplementen naar huis. Ik slik me vervolgens elke dag suf aan de supplementen en neem elke dag op advies een opstart/ontgiftigingskuur een beker lauw water met keltisch zout en een halve uitgeperste citroen en neem ook regelmatig groene smoothie`s in de ochtend.
Nu een paar maanden en afspraken verder ben ik 80% van mijn vermoeidheid en hoofdpijn af, de sinitus is wat minder maar lijkt helaas niet weg te gaan maar ondanks dat is alles een stuk positiever en leefbaarder te worden, wel heb ik nog steeds up en downs zeker s`ochtens wakker worden is moeizaam en einde van de werkweek word het wel zwaar maar goed we blijven optimistisch en nog even aan de supplementen en hopen dat er nog meer vooruitgang te boeken is.