donderdag, 30 juni 2022

Alfablokkers

 
Het hart is een kloppende spier die bloed door het lichaam pompt via een netwerk van slagaderen. De druk van het stromende bloed belast continu de binnenwanden van de bloedvaten. De bloeddruk kan worden gemeten om de hoeveelheid bloed vast te stellen die door het hart wordt verpompt, en een indruk te krijgen van de flexibiliteit en toestand van de vaten.
 
Tal van factoren kunnen de bloeddruk beïnvloeden, waaronder: 
-de hormoonniveaus in het lichaam
-het water- en zoutgehalte van het bloed
-de toestand van het hart, de nieren, het zenuwstelsel en de bloedvaten. 
 
De bloeddruk wordt nauwkeurig gereguleerd door chemische stoffen in het lichaam die de diameter van de bloedvaten kunnen variëren al naar gelang de behoefte van het lichaam. Ze kunnen de vaten verwijden om meer bloed door te laten of vernauwen om de bloeddoorvoer te beperken. Een hormoon dat helpt bij het vernauwen van bloedvaten, is norepinefrine.
 
Norepinefrine, of noradrenaline wordt aangemaakt in de bijnieren en daar in de bloedbaan gebracht. Het bindt zich aan eiwitten, alfareceptoren genaamd, op het oppervlak van de gladde spieren in de bloedvaten. Daardoor trekken de gladde spieren zich aan en verkleinen zo de diameter van het bloedvat. Stimulatie van deze alfareceptoren kan leiden tot een hogere bloeddruk.
 
Hypertensie is een toestand waarin de bloeddruk abnormaal hoog blijft. Als hypertensie niet wordt behandeld, kan ernstige schade aan het hart en de bloedvaten optreden omdat ze te zwaar belast worden. Mogelijke gevolgen zijn hartfalen, een beroerte, een hartaanval, nierschade en vaatverwijding. Hypertensie kan dodelijk zijn. Er zijn veel factoren die een te hoge bloeddruk kunnen veroorzaken. Veelal zijn dat factoren die zorgen voor vernauwing van de bloedvaten. 
 
Voor het behandelen van hypertensie kunnen alfablokkers worden voorgeschreven. Doordat deze middelen zich selectief hechten aan de alfareceptoren op de gladde-spiercellen in de vaatwanden, voorkomen ze dat norepinefrine zich bindt. Door deze werking ontspannen de gladde-spiercellen zich, waardoor de vaten zich verwijden en de bloeddruk daalt.
 
Er bestaan verschillende merken alfablokkers. Zoals alle medicijnen kunnen ze bijwerkingen vertonen. Het is belangrijk om regelmatig met de arts te overleggen als je bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt.
Trefwoorden: