Ander middel bij angina pectoris?

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord

Pijn of druk op de borst
Getty Images

Apotheker Sonja Keizers geeft antwoord op vragen over medicijnen. Deze keer: ander middel bij angina pectoris?

Ik heb angina pectoris en krijg daarvoor een spuitje onder de tong. Het helpt helemaal niets en de pijn op mijn borst duurt soms ruim een dag. Is er iets anders voor te krijgen?

Wanneer nitroglycerine niet werkt, gaan er wel wat alarmbellen rinkelen. Het spraytje is bedoeld voor als je een aanval van angina pectoris hebt, ook wel hartkramp genoemd. Bij hartkramp krijg je een drukkend, benauwend gevoel op de borst. Dit gevoel kan ontstaan bij inspanning of heftige emoties. Meestal gaat het in een paar minuten over, als je even rustig gaat zitten of liggen. Als de klachten blijven kun je een spray of tabletje nitroglycerine onder de tong nemen. Zo nodig mag je dit twee keer herhalen, steeds na vijf minuten wachten. Helpt dat allemaal niet, dan moet de dokter gebeld worden omdat er sprake kan zijn van een hartaanval. Een serieus probleem dus. Wat kan er bij u aan de hand zijn? Is de spray over de datum? Gebruikt u andere medicijnen waardoor de spray minder goed werkt? Vraag het vooral aan uw apotheker. Het kan ook dat de pijn op de borst een heel andere oorzaak heeft dan hartkramp. Probeer dit met uw arts uit te zoeken.

Apotheker Sonja Keizers
Hadewych Veys

Sonja Keizers is apotheker en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke apothekers. Voor PlusOnline en Gezondheidsnet beantwoordt ze lezersvragen over medicijnen. Stuur ook uw medicijnvraag in. Dat kan hier.

Auteur 
  • Redactie
Bron 
  • Plus Magazine