Boezemfibrilleren gevolg van kalium?

Getty Images

Onlangs is bij mij boezemfibrilleren vastgesteld. Ik slik nu onder meer de bloedverdunner Xarelto. Laatst bleek uit bloedonderzoek dat mijn kalium­gehalte te laag is; daar krijg ik nu een ­kaliumdrank voor. Nu vraag ik me af of het boezemfibrilleren niet juist is ­ontstaan door het kaliumtekort. Zo ja, zou ik dan misschien met de bloed­verdunner kunnen stoppen?

Nee, het ligt helaas ingewikkelder. Een gebrek aan kalium kan leiden tot hartritmestoornissen, maar van een ander type dan boezemfibrilleren. U kunt niet stoppen met de bloedverdunners zolang uw hartslag niet regelmatig is. Het belangrijkste probleem met boezemfibrilleren is dat de boezems niet meer goed samentrekken. Hierdoor ontstaan er hoekjes in de boezem waar het bloed stilstaat en kan gaan stollen. Die stolsels kunnen op enig moment worden meegenomen met de bloedstroom, ergens in het vaatstelsel vastraken en de doorbloeding blokkeren, wat kan leiden tot een beroerte. Niet stoppen met de Xarelto dus.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.