'Botox na bypassoperatie voorkomt hartkloppingen'

Getty Images

Botox is vooral bekend vanwege zijn 'krachten' tegen rimpels. Het kan echter mogelijk ook een onregelmatige hartslag voorkomen als het na een bypassoperatie wordt geïnjecteerd in het vet rondom het hart.

Dat blijkt uit een onderzoek Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology, een tijdschrift van de American Heart Association.

"Ongeveer een derde van de patiënten die een bypassoperatie ondergaat, ontwikkelt boezemfibrilleren", vertelt onderzoeker Jonathan S. Steinberg van de University of Rochester. "Dit verhoogt het risico op cardiovasculaire complicaties. Boezemfibrilleren hangt daarbij samen met een langere ziekenhuisopname en dus ook hogere kosten."

Botox

Botuline toxine, beter bekend als botox wordt geproduceerd door de bacterie Clostridium botulinum. Het is heel giftig, maar in piepkleine hoeveelheden kan het na injectie, de prikkeloverdracht van de zenuwen naar de spieren blokkeren. Spieren verslappen en zullen niet meer samentrekken.

De onderzoekers wilden kijken of botox ook werkt bij deze hartpatiënten. In twee Russische ziekenhuis kregendaarom zestig patiënten random een botox of een zoutoplossing geïnjecteerd. De injecties werden gezet in de vier grote vetkussens rondom het hart. Zowel de patiënt als de artsen wisten niet of de injecties botox of een zoutoplossing bevatten.

Resultaten

In de dertig dagen na het onderzoek ontwikkelde 7 procent van de botoxgroep boezemfibrilleren. In de controlegroep was dit 30 procent. Een jaar na de operatie had geen van de patiënten in de botoxgroep nog last van boezemfibrilleren, in vergelijking met 27 procent in de groep die een zoutoplossing geïnjecteerd kreeg.

De botoxinjectie gaf geen verdere complicaties en de complicaties van de bypassoperatie waren in beide groepen gelijk.

Mogelijkheden

Vervolgonderzoek bij meer patiënten zal moeten uitwijzen of de botoxinjecties daadwerkelijk geschikt zijn om boezemfibrilleren te voorkomen. Als dit het geval blijkt, werkt botox wellicht ook bij patiënten waarvan een hartklep gerepareerd of vervangen wordt. Ongeveer de helft van deze patiënten ontwikkelt namelijk boezemfibrilleren na de operatie.
 

Auteur 
  • Annemieke Hoogland
Bron 
  • Science Daily