zaterdag, 15 mei 2021

Heeft Q10 effect op hart- en vaatziekten?

Wat is het effect van Q10 (ubiquinol) op onder andere hart- en vaatziekten? Ik gebruik zelf ubiquinol en dit heeft spectaculaire resultaten opgeleverd.
Eric

Leonard Hofstra, cardioloog

Hart- en vaatziekten behoren tot de belangrijkste doodsoorzaken en genereren veel kosten voor de gezondheidszorg.

In de preventie van hart- en vaatziekten wordt met veel aandacht gekeken naar leefstijlfactoren. Uit grote wetenschappelijke studies blijkt namelijk dat 80 tot 90 procent van alle hartinfarcten wordt veroorzaakt door leefstijlfactoren die te veranderen zijn. Denk hierbij aan een ongezond dieet, stress, te weinig beweging, roken en daarmee samenhangende diabetes, overgewicht en hoge bloeddruk.

Co-enzym Q10

In dat licht is er ook veel aandacht voor voedingssupplementen, zoals co-enzym Q10 (Q10). Bekend is dat een tekort aan Q10 wordt geassocieerd met meer kans op hart- en vaatziekten. Het is daarom aantrekkelijk om te denken dat het geven van Q10 de kans op hart- en vaatziekten zal laten dalen.

Effecten blijven uit

In wetenschappelijke studies voor preventie van hart- en vaatziekten en bij patiënten met hartfalen heeft Q10 echter op dit moment nog geen verschil kunnen aantonen. Hierbij moet opgemerkt worden dat de onderzoeken relatief klein waren, en daarom onvoldoende groot om werkelijk een verschil aan te tonen. Wel is er een trend gevonden dat de te hoge bloeddruk van patiënten daalde nadat ze Q10 hadden gekregen.

Een keiharde wetenschappelijke onderbouwing voor het gebruik van Q10 is er op dit moment nog niet. Er zijn wel grote studies onderweg die wellicht een betere onderbouwing geven.

Heb je ook een vraag? Stel deze dan aan een van onze experts. Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.

Dr. Leonard Hofstra werkt als cardioloog bij Cardiologie Centra Nederland in de Utrechtse vestiging. Hier ziet hij duizenden patiënten per jaar, die meestal worden verwezen door de huisarts. Daarnaast heeft hij veel belangstelling voor de impact van leefstijl op hart- en vaatziekten.