Hoe herken ik een hartprobleem?

Pijn op de borst en ontzettend moe

Hartproblemen
Getty Images

Niet alleen pijn op de borst, ook opgezette enkels kunnen een signaal zijn. Dit zijn de meest voorkomende klachten bij hartziekten volgens de Hartstichting en Thuisarts.

Ben je wel erg snel buiten adem? Dit kán wijzen op hartfalen

Hijg je al als je een trap op loopt? Kortademigheid is een van de drie signalen die kunnen wijzen op hartfalen, samen met vocht vasthouden en extreme vermoeidheid. Ook bij een gebrek aan de hartkleppen of bij een hartinfarct kun je het benauwd krijgen.

Onrust, angst of duizeligheid

Iedereen heeft hier weleens last van, maar zeker in combinatie met andere klachten is het goed om aan de bel te trekken. Veel hartziekten kunnen samengaan met duizeligheid.

Wat klopt daar?

Iedereen voelt zijn hart soms in zijn keel of borstkas kloppen, bijvoorbeeld als je de trap op rent, bij stress of zelfs na een zware maaltijd. Houden de hartkloppingen aan, heb je er vaak last van of maak je je ongerust, bel dan de huisarts. Bel altijd direct de huisarts als de hartkloppingen samengaan met pijn of druk op de borst, benauwdheid, duizeligheid, misselijkheid, zweten of bleek zien.

Pijn op de borst

Een beklemmend, drukkend gevoel op de borst is een alarmsignaal voor een hartinfarct of angina pectoris (hartkramp, waarbij het hart te weinig zuurstof krijgt). Negen van de tien keer is er geen sprake van een hartprobleem, maar het is verstandig om dit te laten controleren. Er kan ook pijn optreden in armen, hals, kaak, rug of maagstreek. Verdwijnt de pijn niet binnen vijf minuten? Zeker wanneer je ook last hebt van misselijkheid en hevig zweten is dat een reden om 112 te bellen, want dit zijn de meest voorkomende klachten bij een hartinfarct. Bij vrouwen kan dit ook andere klachten geven, zoals pijn in de bovenbuik, benauwdheid, extreme vermoeidheid, duizeligheid of onrust.

Zó moe...

Wanneer je ineens veel sneller moe bent dan een paar maanden geleden, kan dit wijzen op een hartaandoening, zeker als je ook andere klachten hebt. Daarnaast is vermoeidheid een van de drie signalen voor hartfalen (de andere zijn kortademigheid en vocht vasthouden).

Oeps, het slaat over

Een overslaand hart voelt als een bons, alsof er een slag moet worden ingehaald. Meestal komt het door te veel koffie, stress, hormonen of sterke emoties. Het kan echter ook wijzen op een hartritmestoornis of een andere hartaandoening. Heb je er veel last van, komt het vaak voor of maak je je zorgen? Bel dan de huisarts.

Dikke enkels

Als je ’s avonds je sokken uittrekt en het elastiek laat een duidelijke afdruk achter op je enkels, dan houd je vocht vast. Dit is een teken van hartfalen, net als extreme vermoeidheid en kortademigheid.

Misselijkheid & zweten

Belangrijke signalen van een hartinfarct, naast pijn op de borst, zijn misselijkheid en hevig zweten. Treden deze symptomen ineens op, dan is dat een reden om 112 te bellen. Mogelijk krijgt het hart te weinig zuurstof.

Auteur 
Bron 
  • Plus Special Hartgids