Hoe kan je ongemerkt een hartaanval hebben?

Online college van Hester den Ruijter

Hartaanval
Getty Images

Een hartaanval wordt vaak omschreven als een acute drukkende pijn op de borst. Toch kan het ook anders. Sterker nog, je kunt een hartaanval krijgen zonder dat je het doorhebt. In een online college van Universiteit van Nederland laat epidemioloog Hester den Ruijter (UMC Utrecht) zien hoe. We vatten de info voor je samen, de video vind je onderaan.

Zo werkt het hart

Het hart bestaat uit twee boezems en twee kamers. De linkerkamer is dikker, want die moet het hardst werken om bloed via je aorta door je hele lichaam te pompen. Boven op je hart liggen grote slagaders, de zogenaamde kransslagaders. Die zijn erg belangrijk want ze voorzien het hart van bloed. Zonder bloed kan je hart niet functioneren.

Verschillende oorzaken

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor een hartaanval. De meest bekende is een volledige blokkade van een van de hartslagaders. Als dat gebeurt, wordt de bloedtoevoer naar je hart stopgezet en kan er een gedeelte van je hart afsterven. Dat kan dan niet meer pompen en komt stil te staan.

Lees ook: Pijn of druk op de borst? Dit moet je weten

Een andere oorzaak is slagaderverkalking. Dit verloopt een stuk gelijkmatiger. Er ontstaat een soort plak of verdikking in de vaatwand waardoor de slagader langzaam maar zeker dicht komt te zitten.  De bloedtoevoer zal dus niet meteen worden stopgezet, daardoor blijft de hartaanval vaak lange tijd onopgemerkt. Beetje bij beetje zal het hartweefsel meer schade oplopen.

In het college heeft Hester den Ruijter het ook over het gebroken hart-syndroom en een verkramping van de kroonslagaders. Beiden kunnen ook zorgen voor een ‘stil hartinfarct’.

Hoe sneller in het ziekenhuis, hoe beter

Als je een hartaanval hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk in een ziekenhuis terechtkomt. Hoe sneller dat gebeurt, hoe minder schade je oploopt.

Bekijk de video:

Auteur 
Bron 
  • Gezondheid.be
  • Universiteit van Nederland