Hoe krijg ik die elastische kousen aan?

Getty Images

Ik, een vrouw van 77 jaar, heb dikke voeten en benen. Helaas kan ik elastische kousen met geen mogelijkheid aankrijgen, ook niet met hulp. Er zou ook medicatie zijn?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Pillen of kousen – dat zijn behandelingen voor verschillende aandoeningen. Wat betreft kousen: dikke benen kun je krijgen doordat de klepjes in de venen – de bloedvaten die het bloed laten terugstromen naar je hart – niet goed meer werken. Daardoor wordt de druk in de venen hoger en blijft het vocht in je weefsels hangen. Een steunkous perst als het ware het vocht uit je weefsels in je bloedvaten en voorkomt dat je bloedvaten kunnen oprekken. Het bloed (met extra vocht) kan zo alleen maar in de richting van je hart stromen. Als je de kousen niet aankrijgt, is de maat niet goed of zijn je benen er al te dik voor. Dan moet de thuiszorg ze zwachtelen tot ze weer dun genoeg zijn. Vervolgens moet je het ‘bijhouden’ met kousen. Wat betreft de pillen: je kunt ook vocht vasthouden doordat je hart verzwakt is. Dat heet hartfalen: je hart kan het bloed niet goed wegpompen. In dit geval ga je in de eerste plaats aan het werk met plaspillen, maar behandeling van hartfalen is ingewikkelder dan alleen dat. Voor hartfalen bestaat een bloedtest (NT-proBNP), die kun je doen bij de huisarts.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Ga met spoedeisende vragen altijd naar je huisarts, daarvoor zijn de experts niet de aangewezen persoon. Ze stellen ook geen diagnoses. De overige voorwaarden vind je hier.