Kan je last krijgen van hartkloppingen door het drinken van alcohol?

Hoe meer alcohol je drinkt, hoe meer gezondheidsrisico’s

Hartkloppingen
Getty Images

Goede vraag! In deze rubriek gaat Gezondheidsnet op zoek naar het antwoord op veelgestelde vragen. Deze keer: kan je last krijgen van hartkloppingen door het drinken van alcohol?

'Vroeger dronk ik alcohol en had nergens last van, maar nu ik ouder word, krijg ik al hartkloppingen na het drinken van één glas wijn. Kan dat?' Deze goede vraag ontvingen wij van een 47-jarige lezer van onze website.

Het antwoord is eenvoudig: ja, door het drinken van alcohol kun je last krijgen van hartkloppingen. Vervelend, maar gevaarlijk zijn deze hartkloppingen meestal niet. Verdwijnen je hartkloppingen vanzelf en heb je daarnaast geen andere klachten? Dan hoef je je nergens zorgen over te maken.

Meer oorzaken

De oplossing is vrij simpel: minder of helemaal geen alcohol meer drinken. Ook matig alcohol drinken (1 á 2 glazen per dag), verhoogt namelijk de kans op verschillende ziekten. Hoe meer je drinkt, hoe meer risico's voor je gezondheid.

Niet alleen alcohol kan overigens hartkloppingen veroorzaken. Ook van roken, een zware maaltijd, stress, koffie, energiedranken of chocolade kan je last krijgen van hartkloppingen.

Gezondheidsrisico’s

Soms wordt wel beweerd dat het drinken van alcohol gezond zou zijn, maar dat is zeker niet het geval. Het verhoogt het risico op bepaalde ziektes, zoals bijvoorbeeld verschillende vormen van kanker. Helemaal geen alcohol drinken, is het beste voor je gezondheid.

Naar de huisarts met hartkloppingen?

Heb je vaker last van hartkloppingen? Dan is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Houd een dagboek bij: wanneer heb je last? Hoe lang? Had je last van stress? Wat had je gegeten of gedronken?

Heb jij ook een goede vraag? Stuur ons een mail.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Alcoholinfo
  • Hartstichting
  • Voedingscentrum