Ketonenrijk dieet verbetert werking ziek hart

hartpatient
Getty Images

Goed nieuws voor Nederlandse hartfalenpatiënten: zieke hartspiercellen krijgen meer energie door de opname van ketonen. Hierdoor verbetert de pompkracht van het hart en neemt een verdere verslechtering van het hart af. Dit concluderen Groningse en Amerikaanse onderzoekers, met steun van de Hartstichting.

De resultaten zijn van belang voor de meer dan 240.000 hartfalenpatiënten in Nederland. Ze kunnen leiden tot nieuwe behandelmogelijkheden, die de kwaliteit van hun leven sterk kunnen verbeteren.

Hartfalen

Onderzoeksleider en cardioloog Daan Westenbrink van het UMCG: "Het hart haalt normaal gesproken energie uit suikers of vetten, maar dat lukt bij een ziek hart niet meer. Hierdoor kan het hart het bloed niet meer goed door het lichaam pompen. Dit noem je hartfalen. Patiënten kunnen zich als gevolg hiervan moeilijk inspannen. Normale dagelijkse dingen, zoals boodschappen doen is dan al te veel. Door hartfalenpatiënten ketonen toe te dienen krijgt hun hart mogelijk weer nieuwe energie, waardoor hun hart beter gaat pompen. Dat kan hun inspanningsvermogen en kwaliteit van leven sterk verbeteren."

Ketonendrank

Dat ketonen mogelijk een geschikte alternatieve energiebron voor het falende hart zijn, is nu aangetoond in diermodellen. Volgens Rudolf de Boer, hoofd experimentele cardiologie van het UMCG, zijn de onderzoeksresultaten dusdanig positief dat de wetenschappers deze direct gaan testen bij hartfalenpatiënten. Onderzocht wordt of zij meer energie krijgen en zich beter kunnen inspannen als zij een ketonendrank toegediend krijgen. De eerste onderzoeksresultaten worden eind 2021 verwacht.

Wat zijn ketonen?

Ketonen komen vrij als het lichaam vetten afbreekt. Normaal gesproken zijn ze niet in hoge concentraties in het lichaam aanwezig. Ketonen zijn ook in tablet- of drankvorm beschikbaar. Hiermee kan je de ketonen in het bloed gemakkelijk verhogen, waardoor het hart ze op kan nemen.

De onderzoeksresultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation: Heart Failure.

Bron 
  • Hartstichting