Naar de dokter met mijn hartkloppingen?

Huisarts Joris Bartstra geeft antwoord

Man leest op laptop
Getty Images

Ik heb van jongs af aan hartkloppingen. Ik ben ooit twee keer bij een cardioloog geweest. Ik ben nu 68 jaar, weeg 78 kg, eet gezond, drink ook een wijntje. Ik zou weleens ­onderzoek willen laten doen, om uit te sluiten dat ik een hartprobleem heb. Is dat verstandig?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Nee, onderzoek laten doen naar iets dat je al meer dan vijftig jaar hebt en je nooit in de problemen heeft gebracht, is in principe niet verstandig. Tenzij het gaat om iets waar kortgeleden een nieuwe behandeling voor is ontdekt of zo. Anders weet je bijna zeker dat het je niets oplevert en iedere vorm van onderzoek gaat gepaard met risico’s. Hartkloppingen zijn meestal ‘extra­systolen’: het hart slaat een keer over, is bij de volgende slag extra gevuld en moet dan een grotere plons bloed uitpompen. Dat voel je als een bons. Het is niet schadelijk. Wel is het verstandig om rond je 60ste een keer een cardiovasculair risicoprofiel op te laten stellen: hoe staat het met de bloeddruk, gewicht, cholesterol, bloedsuiker en de conditie van de nieren? Daarna weet u of u ergens op moet letten. Verder moet men met een totaal onregelmatige pols wel naar de dokter. Er is dan sprake van boezemfibrilleren en dat verhoogt de kans op het ontstaan van bloedstolsels in een uithoek van het hart. Die stolsels kunnen met het bloed worden meegenomen en ergens een bloedvaatje verstoppen, wat dan leidt tot een infarct. Bij boezemfibrilleren moet men daarom een stollingsremmend middel gebruiken.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.

Auteur 
Bron 
  • Plus Magazine