Nederlanders herkennen signalen beroerte onvoldoende

Getty Images

Ruim twee derde van de Nederlanders herkent de drie meest voorkomende signalen van een beroerte niet. Daardoor arriveren veel slachtoffers pas na uren op de spoedeisende hulp, terwijl het cruciaal is dat behandeling zo spoedig mogelijk start. Dat blijkt uit onderzoek van marktonderzoeksbureau Intomart GfK in opdracht van de Hartstichting.

Een beroerte is de belangrijkste oorzaak van invaliditeit in Nederland en een van de dodelijkste hart- en vaatziekten. Recent onderzoek onder ruim 1000 mensen toont aan dat de meesten de 3 meest voorkomende signalen van een beroerte niet herkennen. Slechts 31 procent van de respondenten zegt spontaan een beroerte te herkennen aan een scheve mond, spraakproblemen en een verlamming van een arm.

Snel handelen cruciaal

Het onderzoek laat ook zien dat het merendeel van de respondenten (88 procent) weet dat je 112 moet bellen bij vermoeden van een beroerte. Echter, omdat mensen de signalen niet herkennen, wachten ze vaak te lang met het inschakelen van hulp. In plaats van direct 112 te bellen, belt 1 op de 5 respondenten eerst de huisarts voor overleg.

Door niet direct 112 te bellen, komen slachtoffers gemiddeld pas na 7 uur in het ziekenhuis, terwijl snelle behandeling cruciaal is om hersenbeschadiging te voorkomen.

Omvang problematiek

Elke dag worden ongeveer 125 mensen getroffen door een beroerte: zij krijgen een TIA, een herseninfarct of een hersenbloeding. Eén op de vijf overleeft een beroerte niet: dat zijn jaarlijks meer dan 9.000 mensen. Hoe ouder het slachtoffer, hoe groter de kans op overlijden.

Op dit moment leven meer dan 175.000 Nederlanders dagelijks met de gevolgen van een hersenbloeding of herseninfarct. Verlammingsverschijnselen, problemen met praten of lopen en blijvende karakterverandering komen vaak voor. Een op de drie slachtoffers blijft hulpbehoevend. Dat heeft niet alleen veel impact op het leven van het slachtoffer, maar ook op de naasten.

Geheugensteuntje

De Hartstichting start een campagne om ervoor te zorgen dat Nederlanders de drie meest voorkomende signalen van een beroerte herkennen. Dit zijn: een scheve mond (plotseling staat de mond scheef of hangt een mondhoek naar beneden), een lamme arm (plotseling is een arm verlamd) of verwarde spraak (de persoon spreekt plotseling wartaal of komt niet meer uit zijn woorden). Om dit rijtje te kunnen onthouden, introduceert de Hartstichting een nieuw geheugensteuntje: Mond, spraak, arm. Beroerte-alarm! Bel bij één van deze verschijnselen meteen 112.

Bron 
  • Hartstichting