Slik je omega-3-vetzuren? Let op een onregelmatige en snelle hartslag

Het slikken van omega-3-vetzuren is niet zonder risico

vrouw hartpijn
Getty Images

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Je lichaam heeft ze nodig om onder andere je hart, bloeddruk en hersenen gezond te houden. Je kunt het bij de drogist kopen als voedingssupplement én als medicijn gebruiken. Het slikken van omega-3-vetzuren is alleen niet zonder risico: ze kunnen een onregelmatige en snelle hartslag veroorzaken. Bijwerkingencentrum Lareb legt het voor je uit.

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. Ze zitten vooral in plantaardige oliën, vette vissoorten en schaaldieren, en kunnen helpen bij het verminderen van vet in het bloed. Je kan het bij de drogist kopen als voedingssupplement. Daar zit het onder andere in visolie, algenolie en krillolie. De vetzuren zijn ook op recept verkrijgbaar als medicijn onder de merknamen Vazkepa® en Omacor®. Artsen schrijven medicijnen met omega-3-vetzuren voor als andere medicijnen of een dieet niet helpen bij het verlagen van de hoeveelheid vet in het bloed.

Waarschuwing voor onregelmatige en snelle hartslag

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) waarschuwt dat patiënten met hart- en vaatziekten een grotere kans hebben op een onregelmatige en snelle hartslag bij gebruik van omega-3-vetzuren. Dit risico is gevonden in studies waaraan in totaal meer dan 80.000 patiënten deelnamen. Het verhoogde risico geldt voor zowel medicijnen als voedingssupplementen met omega-3-vetzuren.

Risico neemt toe bij hogere dosering

In de bijsluiter van Vazkepa® wordt een onregelmatige en snelle hartslag genoemd als mogelijke bijwerking. De medische term voor deze klachten is boezemfibrilleren. Deze aandoening was nog niet bekend als bijwerking van Omacor® of voedingssupplementen met omega-3-vetzuren. Het risico neemt toe bij een hogere dosering en is het grootst bij een dosering van vier gram per dag. Maar ook bij lage doseringen is er al een verhoogd risico. 

Hoe herken je een onregelmatige hartslag? Kenmerkende klachten van boezemfibrilleren zijn een licht gevoel in het hoofd, duizeligheid, vermoeidheid, hartkloppingen een kortademigheid. Gebruik jij omega-3-vetzuren en heb je last van een van deze klachten? Neem dan contact op met de (huis)arts. Ben je hartpatiënt en wil je starten met omega-3-vetzuren? Overleg dan eerst met een arts.

Dit artikel is geschreven door Bijwerkingencentrum Lareb. Dit is het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van medicijnen, vaccins en gezondheidsproducten. Ook is Lareb het kenniscentrum voor medicijngebruik rondom de zwangerschaps- en borstvoedingsperiode: Moeders van Morgen. Om de veiligheid van medicijnen en vaccins te bewaken, verzamelt en analyseert Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen. Daarnaast doet Lareb vragenlijstonderzoeken en verspreidt Lareb kennis over bijwerkingen zo veel mogelijk.