maandag, 26 september 2022

Tandartsingreep verhoogt kans op beroerte

LONDEN - Sommige tandartsbehandelingen, zoals het trekken van tanden, verhogen tijdelijk het risico op een beroerte of hartaanval. Dat blijkt uit onderzoek van de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Het is niet de eerste keer dat mondhygiëne in verband wordt gebracht met de gezondheid van het hart. Een mogelijke oorzaak van problemen is een ontsteking.

Bacteriën uit een infectie kunnen in de bloedsomloop terechtkomen. Hierbij kunnen ze het hart zwakker maken, waardoor de kans op een beroerte of hartaanval groter wordt. Een half jaar na de behandeling is het risico weer gedaald naar het normale niveau.

Tandartsbehandeling
Onderzoekers hebben medische gegevens van ruim 32 duizend mensen onderzocht die een hartaanval of beroerte hebben gehad. Daarna hebben ze gekeken of deze mensen ook een ingreep bij de tandarts hebben ondergaan.

Hieruit bleek dat 650 mensen een beroerte hadden gehad en 525 een hartaanval. Meer dan de helft van de gevallen kwam voor bij vrouwen en 30 procent bij mensen jonger dan dertig jaar.

De kans op een hartaanval of beroerte was in de eerste vier weken na de behandeling het grootst. Na zes maanden was het risico op hartproblemen weer zoals normaal.

Mondhygiëne
Volgens de onderzoekers moeten patiënten zich niet te veel zorgen maken. Ze moeten vooral zorgen voor een goede mondhygiëne en geen tandartsbehandelingen overslaan. De risico's van een behandeling wegen niet op tegen de voordelen op lange termijn.

Het onderzoek is gepubliceerd in Annals Of Internal Medicine.

Bron(nen):
  • WebMD