zaterdag, 27 februari 2021

Tanden poetsen voorkomt hartziekten

MILAAN - Elke dag je tanden en tandvlees poetsen, vermindert de kans op hartziekten. Dat blijkt uit onderzoek aan de Universiteit van Milaan.

Regelmatig je tanden poetsen is nodig om te voorkomen dat je mond een broeihaard wordt voor bacteriën. Die zetten namelijk je immuunsysteem in gang. Dat is op zich niet slecht, maar je immuunsysteem bestrijdt ook de goede proteïnen in je bloedvaten. 

Op termijn leidt dat ertoe dat vetten zich gaan opstapelen in de aders. Die vernauwen daardoor, en zo ontstaan hart- en vaatziekten.
 
Hartproblemen
Tijdens de studie werden 35 mannen en vrouwen tussen de 38 en 57 jaar gevolgd. Zij hadden geen last van hartproblemen, een te hoog cholesterol of een hoge bloeddruk. Wel hadden ze geïrriteerd of bloedend tandvlees.

Allemaal ondergingen ze routinebehandelingen om hun tandvlees weer gezond te krijgen. Op geregelde tijdstippen werd de hoeveelheid bacteriën in de mond gemeten. Na een jaar bleek dat de eenvoudige behandelingen een duidelijk effect hadden gehad op de toestand van hart en vaten van de vrijwilligers.

Zo bleek het aantal bacteriën in de mond aanzienlijk gedaald, net als de hoeveelheid C-reactief proteïne in het bloed, dat vaak gelinkt wordt aan hart- en vaatziekten. Ook de wand van de halsader bleek 20 procent dunner te zijn geworden.

Bron(nen):
  • GezondheidsNet.be