donderdag, 17 juni 2021

Voetballen verbetert gezondheid daklozen

BAARN - Twee of drie keer per week een potje voetballen, halveert het risico op vroegtijdig overlijden bij dakloze mannen.

Mensen zonder dak boven hun hoofd hebben gemiddeld een lagere levensverwachting, meestal als gevolg van hart- en vaatziekten. Ze hebben vaak een hoge bloeddruk, roken en kampen met alcohol- en drugsmisbruik. Veel daklozen lopen wel veel, maar krijgen geen intensieve beweging.   

Betere conditie
Voor dit onderzoek werden 55 Deense daklozen verdeelt in een controlegroep en een groep die twee á drie keer per week naar voetbaltraining ging. Na twaalf weken hadden de voetballers een betere conditie en was hun cholesterol, bloeddruk en lichaamsvet afgenomen.

Zuurstofopnamevermogen
Ook was hun maximale zuurstofopnamevermogen elf procent toegenomen. Uit eerder onderzoek blijkt dat bij deze toename het overlijdensrisico halveert.

Intensief
Straatvoetbal is voor dakloze mannen zeer intensief. Twaalf weken training verbetert de conditie en het hart- en vaatstelsel aanzienlijk. Ook bleven de meeste mensen trouw naar de training komen. "Voetbal is niet alleen een gevarieerde training, maar ook sociaal en je kunt het overal doen.", aldus onderzoeker Peter Krustrup van de University of Exeter.

Bron(nen):