Waarom voel ik een strakke band onder mijn borsten?

Vrouw met druk op haar borst
Getty Images

Er zijn van die vragen waar je niet snel mee naar de dokter gaat, omdat die het al druk genoeg heeft. Sinds een paar maanden weet ik dat ik een dikke hartspier heb. Nu heb ik tegen de avond geregeld het idee dat ik een strakke band onder mijn borsten voel zitten. Ik wil dan mijn beha losmaken en ontdek dat ik die helemaal niet draag. Ik vind dit vreemd en wil graag weten wat dat is. Ik ben een vrouw van 74.

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Het is goed dat u de huisarts niet overbodig wil lastigvallen, maar hiermee zou ik toch maar even langsgaan. Want los van hoe u het interpreteert, u heeft eigenlijk gewoon een gevoel van druk op de borst. En dat wordt vaak veroorzaakt door zuurstoftekort van het hart, ofwel een vernauwde kransslagader. Vooral als dit niet speciaal optreedt bij inspanning, is het riskant. Dan zit er een beschadiging aan de binnenkant van het bloedvat waar zich zo nu en dan een bloedstolsel op vormt dat weer oplost. Als het stolsel zo groot wordt dat het het vat afsluit, krijg je een hartinfarct. De huisarts kan het goed uitvragen en eventueel een 24-uurs ECG laten maken. Het kan iets heel anders zijn, maar dit risico wilt u wel uitsluiten. 

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Stel hier uw vraag. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.