maandag, 4 juli 2022

Zout stimuleert ontstekingsreacties en verergert slagaderverkalking

Dat een te hoge inname van zout niet gezond is, was al langer bekend, maar nu is er voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen en slagaderverkalking kan verergeren. Dat zegt de Hartstichting.

Chronisch ontstekingsproces

Door de ontstekingsreacties zou zout de verkalking van slagaderen kunnen verergeren. “Dat is een chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat een hart- of herseninfarct tot gevolg kan hebben”, zeggen de onderzoekers Jan van den Bossche en Liffert Vogt, die ondersteund worden door de Hartstichting.

Het onderzoek werd gedaan onder een groep gezonde vrijwilligers. Het ene deel van de vrijwilligers volgde een zoutarm dieet, het andere deel nam juist voeding met veel zout.

Meer witte bloedcellen

Bij de groep die veel zout consumeerde, steeg niet alleen de bloeddruk, maar waren er ook meer witte bloedcellen aanwezig in hun huidweefsel. Deze bloedcellen zijn actief bij ontstekingsreacties in het lichaam. Daarbij zagen de onderzoekers de witte bloedcellen veranderen, waarbij de cellen makkelijker door de bloedvatwand konden komen om naar ontstoken plekken in het lichaam te gaan.

Nederlanders eten te veel zout

De meeste Nederlanders krijgen te veel zout binnen. Mannen nuttigen gemiddeld 10 gram per dag, vrouwen halen gemiddeld de 7,5 gram, terwijl het maximum voor beiden op 6 gram per dag ligt.

Bron(nen):