woensdag, 17 augustus 2022

Heupprothese laat vaker los bij vrouwen

BAARN - Bij vrouwen is de kans groter dat een heupoperatie faalt, dan bij mannen. Dat blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het JAMA Internal Medicine.

Een heupvervanging wordt over het algemeen vaker uitgevoerd bij vrouwen dan bij mannen. Onderzoekers van de Southern California Permanente Medical Group in San Diego keken naar het verband tussen geslacht en complicaties op de korte termijn.

Onderzoek
Ruim 35.000 patiënten werden na een totale heupvervanging gemiddeld drie jaar gevolgd. Ruim de helft van hen was vrouw en de gemiddelde leeftijd lag op 66 jaar.

"Uit ons onderzoek blijkt dat vrouwen meer kans hebben op algemene loslating door bijvoorbeeld slijtage en aseptische loslating van de heupprothese. Voor septische loslating - als gevolg van een besmetting - geldt dit niet" legt onderzoeker Maria Inancio uit. "Ook na vijf jaar was het risico op complicaties bij vrouwen groter dan voor mannen. Bij 97,4 procent functioneerde de prothese na vijf jaar echter nog prima."

Belang
Vanwege de anatomische verschillen tussen mannen en vrouwen zijn onderzoeken naar de invloed van het geslacht erg belangrijk, zeker in de orthopedie. Als het effect duidelijk is, kunnen we ook betere keuzes maken voor bepaalde behandelingen.

Trefwoorden:
Bron(nen):