donderdag, 7 juli 2022

Hooikoorts met kerst door het zachte weer

Wie allergisch is voor de pollen van de hazelaar moet tijdens de kerst rekening houden met niesbuien en tranende ogen. Door het zeer zachte weer van de afgelopen weken bloeien de eerste hazelaars weken eerder dan normaal.

Met temperaturen ruim boven de 10 graden zullen veel hazelaars rond de kerst al in bloei staan, hierdoor kunnen mensen die allergisch zijn last krijgen van hooikoorts. Dat melden deskundigen van onder meer Wageningen University en het Leids Universitair Medisch Centrum op de website Nature Today. Door de extreem hoge temperaturen in de afgelopen periode in combinatie met een paar nachten vorst aan de grond in oktober bloeien de hazelaar en de els al met kerst.

De twee boomsoorten hebben in de winter een koude periode nodig om snel in bloei te komen zodra de temperaturen flink oplopen. Voor de hazelaar en de els is de lichte vorst waarschijnlijk een signaal geweest dat het winter was. Vroeger lag de eerste bloei van de hazelaar rond 15 februari, maar dat zal nu een stuk vroeger zijn. De meest recente vroege bloei was in 2013, toen de de hazelaar in januari uit de knop kwam.

Ook aan andere planten is te zien dat het voor de tijd van het jaar zeer warm is. Op verschillende plaatsen is het eerste bloeiende speenkruid gezien. Ook het fluitenkruid bloeit, rozenstruiken dragen nog bloemen en het gras blijft groeien. Dat is onder meer te zien aan de weilanden die groener zijn dan normaal voor de tijd van het jaar.

Bron(nen):
  • Nu.nl