donderdag, 7 juli 2022

'Hooikoortsklachten zullen sterk toenemen'

De komende weken gaat de kans op hooikoortsklachten voor veel mensen flink toenemen. Door het droge en zonnige weer met een overheersende oostenwind loopt de concentratie graspollen in de lucht flink op. 

Gras verspreidt zeer sterk allergeen pollen en veroorzaakt bij ruim twee miljoen Nederlanders klachten. De eerste graspollen van dit jaar zijn de afgelopen week al waargenomen door het Leids Universtitair Medisch Centrum (LUMC) en het Elkerliek Ziekenhuis. Voorlopig wordt volgens weerdienst Weeronline geen regen verwacht, en is het geregeld warmer dan normaal met temperaturen van 15-21 graden, terwijl de barometer rond deze tijd van het jaar meestal blijft steken op 13-17 graden.

De stevige oosten- tot noordoostenwind zorgt bovendien voor de aanvoer van een extra dosis pollen vanuit Duitsland. De piekperiode van het graspollenseizoen wordt verwacht in de tweede helft van mei en in juni. Maar ook in juli zullen mensen met hooikoorts nog hinder ervaren.

Sommige hooikoortsklachten overlappen met coronaklachten. Het is verstandig om hooikoortsmedicatie op tijd te gebruiken om zo de klachten van hooikoorts zoveel mogelijk te beperken om verwarring met coronaklachten te voorkomen.

Meer weten?
Wat kun je doen tegen hooikoorts? 10 vragen over hooikoorts beantwoord >>

Bron(nen):