Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
vrijdag, 22 september 2017

Mensen met hooikoorts nemen te laat medicijnen

Hooikoortspatiënten nemen te laat medicijnen in. Zij doen dit pas als de pollen al in de lucht zweven. Medicatie werkt effectiever als al een aantal weken voor het seizoen met het innemen van medicijnen wordt begonnen.

Dat zegt bioloog Arnold van Vliet in zijn proefschrift, waarop hij op 3 juni aan de Wageningen Universiteit hoopt te promoveren. Hij bedacht de Natuurkalender die het pollenseizoen kan voorspellen. Daar kunnen patiënten dan het medicijngebruik op af te stemmen.

Twee weken eerder
De bioloog heeft de bloei en verspreiding van pollen van honderden plantensoorten geanalyseerd. Daaruit blijkt dat tussen 1868 en 1988 geen structurele veranderingen zijn opgetreden. Door de klimaatverandering blijken echter bloei, bladontplooiing en vruchtrijping gemiddeld twee weken eerder te beginnen dan twintig jaar geleden.

Hooikoortspatiënten hebben minder last als zij al een aantal weken voordat het pollenseizoen start met medicijnen beginnen. Om op tijd te beginnen, moeten zij weten van welke pollen zij last hebben en wanneer deze pollen in de lucht komen. De Natuurkalender zou ze daarbij kunnen helpen.