donderdag, 7 juli 2022

NVWA: 'verwijder Ambrosia'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit roept iedereen op alert te zijn op de hooikoortsplant Ambrosia en de plant op eigen grondgebied te verwijderen. Deze plant, van oorsprong afkomstig uit Amerika, kan het hooikoortsseizoen in Nederland met 2 maanden verlengen als we verdere verspreiding niet voorkomen.

De komende weken is het moment om Ambrosia te verwijderen, omdat de plant nu gaat bloeien en daardoor goed te herkennen is. De NVWA adviseert de plant niet in de GFT-container te gooien, maar in de restafval-container. De plant wordt dan verbrand en niet opnieuw door middel van compost verspreid.

Bij het verwijderen van planten is het belangrijk ervoor te zorgen dat de Ambrosiaplant niet in contact komt met de huid om zo allergische (huid)reacties te voorkomen. Dit kan door handschoenen en dekkende kleding te dragen. Als de planten bloeien, wordt ook aangeraden een mondkapje en veiligheidsbril te dragen.

Ambrosia rukt op 
Op dit moment komt Ambrosia nog niet massaal voor in Nederland. Maar in tegenstelling tot vroeger vermeerdert Ambrosia zich tegenwoordig wel in ons land. Dit komt waarschijnlijk door het veranderende klimaat in ons land. Ambrosia bloeit pas vanaf eind augustus en kan doorbloeien tot in oktober. Als verdere verspreiding van deze plant niet wordt voorkomen, dan kan Ambrosia het huidige hooikoortsseizoen in de toekomst dus met 2 maanden verlengen. De plant geeft sterk allergene pollen af die stevige allergische reacties opwekken bij mensen die hiervoor gevoelig zijn.

De planten staan vooral op 'verstoorde gronden', zoals tuinen, bermen en bouwterreinen. In tuinen groeit Ambrosia vooral op plaatsen waar vogelvoer is gestrooid. Vetbollen en strooivoer bevatten soms zaden van Ambrosia. Vaak staan er enkele planten bij elkaar, maar er komen ook locaties voor met honderden planten, vooral in stedelijke omgevingen. Verwacht wordt dat de Ambrosia zich verder zal vestigen en verspreiden in Nederland als niet de nodige maatregelen worden genomen. Daarom roept de NVWA op extra alert te zijn op de plant en deze te bestrijden.

Meld waarnemingen
De NVWA roept op de plant niet alleen te verwijderen, maar ook te melden dat dat gedaan is. Dan kunnen gemeentes Ambrosia in de toekomst gerichter gaan bestrijden. De NVWA heeft vorig jaar een gratis iPhone App (de Ambrosiamelder) laten ontwikkelen. Deze app ondersteunt bij het herkennen van Ambrosia en geeft de mogelijkheid tot het melden van waarnemingen.

Trefwoorden: