donderdag, 7 juli 2022

Oosterlingen vaker droge neus

Meer dan drie miljoen Nederlanders hebben regelmatig last van een droog neusslijmvlies. Vreemd genoeg kampen met name mensen uit Oost-Nederland hiermee. Dat blijkt uit een onderzoek van een producent van geneesmiddelen en gezondheidsproducten.

De meest voorkomende oorzaken zijn droge lucht door centrale verwarming en airco. Ook hooikoorts en verkoudheid kunnen een droog neusslijmvlies veroorzaken, vooral door veelvuldig gebruik van neussprays. Het vlies wordt dan alleen maar droger. Tot slot kunnen verschillende medicijnen voor een drogere neus zorgen.

Medicijngebruik

"Omdat ouderen en lager opgeleiden volgens de onderzoekers meer medicatie gebruiken dan andere groepen, hebben zij vaak ook meer last", legt Sandra Stroeve van Biohorma uit. Verder blijkt dat met name mensen uit Oost-Nederland vaker een droge neus hebben, de onderzoekers konden daar geen verklaring voor vinden.

Neusspray

Mensen met een droog neusslijmvlies proberen korstjes vaak los te peuteren, maar dat zorgt vaak weer voor een bloedneus en veroorzaakt alleen maar meer pijn. Neussprays met vochtbindende stoffen kunnen helpen.

Bron(nen):
  • Biohorma