donderdag, 7 juli 2022

Veel graspollen verwacht

Volgens Allergieradar.nl begint de komende dagen in de zuidelijke helft van het land de piekperiode van het graspollenseizoen. Het hooikoortsklachtenniveau kan flink op gaan lopen.

Het Leids Universitair Medisch Centrum trof tot de laatste telling afgelopen dinsdag nog weinig graspollen aan in de pollenvanger op het dak van het ziekenhuis. De graspollenconcentratie kwam nog niet hoger dan 14 pollen per kubieke meter lucht. Het gemiddelde klachtenniveau van hooikoortspatiënten zoals gemeld op Allergieradar.nl was de afgelopen drie weken gemiddeld 4,5 op een schaal van 1 (geen klachten) tot 10 (maximale hoeveelheid klachten).

Bloeiende grassen

De komende week zal dat zeer waarschijnlijk gaan veranderen. Door de grote hoeveelheden neerslag van de afgelopen weken staat het gras er goed bij. Met de verwachte zomerse temperaturen in de komende week zullen de grassen snel in bloei komen. In het noorden duurt het nog 1,5 tot 2 weken voordat de piekperiode begint. Na zo’n 1,5 tot 2 maanden is de piekperiode weer voorbij.

Allergieradar

Het LUMC en Wageningen University roepen hooikoortspatiënten op om deel te nemen aan het wetenschappelijke onderzoek van Allergieradar.nl door via de website of de Apps voor Android of iPhone liefst dagelijks hun klachtenscore door te geven. Je helpt dan mee met het verbeteren van de hooikoortsverwachting en het terugdringen van de gezondheidsklachten.
 

Bron(nen):