Blijven je oren je hele leven groeien?

Senioren krijgen grote oren

Getty Images

Oudere mensen hebben vaak grotere oren dan jongere mensen. Dat is je vast al eens opgevallen. Vaak wordt gezegd dat je oren en ook je neus je hele leven blijven groeien. Maar is dat ook echt zo of lijkt dat alleen maar zo?

Ja, de oren worden groter naarmate mensen ouder worden. Dat hebben verschillende wetenschappelijke studies al aangetoond. Maar over het hoe en waarom lopen de meningen uiteen.

Lang werd gedacht dat alleen de oren van mannen groter werden, maar ook vrouwen blijken er niet aan te ontkomen. Ook bij vrouwen worden ze groter en groter.

De gedachte dat het alleen bij mannen zo was, kwam omdat er tot dan ook enkel onderzoek was gedaan onder mannen. Eén van de eerste die dat deed, was James Heathcote, een huisarts in Kent. Hij bestudeerde, samen met drie collega's, de oren van 206 mannen van verschillende leeftijden. Zij concludeerden dat het oor gemiddeld zo'n 0,22 millimeter per levensjaar groter wordt.

Heel veel oren

Ook een groep Italiaanse wetenschappers bestudeerde heel veel oren. Zij onderzochten in 1996, 843 mensen tussen de 4 en 73 jaar. Zij constateerden dat de oorschelp tussen je dertigste en zeventigste nog 8 tot 10 millimeter langer kan worden. Vooral de oren van mannen ouder dan 65 jaar bleken nog fors te groeien.

En de oren worden niet alleen langer. Maar volgens de onderzoekers worden ze ook breder. Niet zo heel veel, maar omdat het weefsel achter je oren dunner wordt, komt de oorschelp dichter bij je hoofd te staan. Hierdoor worden de oren iets breder.

Foto's

Een groep Duitse onderzoekers deed tien jaar later op een andere manier onderzoek. Zij bestudeerden foto's van een proefschrift uit 1959 van een wetenschapper met de naam Montacer-Kuhssary.

Het ging om foto's van 1148 oren van pasgeboren kinderen, oudere kinderen en volwassenen tot en met 92 jaar. Voor elk oor deed het onderzoeksteam vijftien verschillende metingen. Dit bevestigde volgens hen dat oren nooit echt stoppen met groeien gedurende het leven van een persoon. Dat was voor mannen en vrouwen het geval. Alleen ging dat bij mannen een stuk sneller dan bij vrouwen.

Kraakbeenproductie

De oren worden dus groter. Volgens Heathcote komt dit omdat de oren gemaakt zijn van kraakbeen. En kraakbeen blijft groeien, in tegenstelling tot bot, dat normaal gesproken stopt met groeien in de puberteit.

Anderen denken dat het oor niet meer groeit, maar dat door het ouder worden en verschillende andere factoren de oorlel uitzakt en daardoor dus groter wordt.

Auteur 
  • Ilona Meernik
Bron 
  • Guardian
  • Katholieke Universiteit Leuven
  • British Medical Journal