Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade

Getty Images

Bijna een op de zeven kinderen tussen de 9 en 11 jaar lijdt aan gehoorschade door lawaai. Ook hebben ze vaker dan leeftijdsgenootjes last van harde geluiden of oorsuizen. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

De onderzoekers deden een uitgebreide gehoortest bij ruim 3000 kinderen van Generation R. In totaal heeft zo’n 14 procent een vorm van lawaaischade. 11 procent geeft aan last te hebben van harde geluiden of oorsuizen.

40 procent van de onderzochte kinderen gebruikt een draagbare muziekspeler. De onderzoekers kunnen op basis van deze studie niet aantonen dat de kinderen gehoorschade hebben door gebruik van muziekspelers. Wel concluderen ze dat kinderen die muziekspelers gebruiken een drie keer hoger risico hebben op gehoorschade met lawaai.

Fysieke hinder

Gehoorverlies is een wereldwijd gezondheidsprobleem met zowel fysieke hinder voor de patiënt als hoge kosten voor de maatschappij. Schade aan het gehoor is volgens de onderzoekers vaak onomkeerbaar en kan zich blijven opstapelen. Het kan kinderen belemmeren in hun ontwikkeling.

Generation R is een bevolkingsstudie naar de groei, ontwikkeling en gezondheid van duizenden kinderen in Rotterdam. Het Erasmus MC volgt de kinderen vanaf de vroege zwangerschap tot hun jongvolwassenheid. Inmiddels zijn de kinderen 13 jaar oud.

Auteur 
  • Judith Visser
Bron 
  • Erasmus MC