Hoe kom ik van mijn oorklachten af?

Getty Images

Een paar maanden geleden kreeg ik last van een dicht oor. De huisarts zag dat de gehoorgang schoon was en adviseerde zes weken een neusspray te gebruiken en mijn neus te spoelen met zout water. Desondanks ging mijn oor niet open, wel werd het doof. Tien dagen geleden kreeg ik er een oorontsteking bij. De pijn ín het oor is dankzij oordruppels zo goed als over, maar rond mijn oor doet het nog steeds pijn. Hoe kom ik van deze klachten af?

Joris Bartstra, journalist met artsendiploma.

Ik zou hier een KNO-arts naar laten kijken. U hebt een middenoorontsteking: een ontsteking in de ruimte achter het trommelvlies. Dit komt veel voor bij kinderen. Hun buis van Eustachius is nog erg nauw en raakt makkelijk verstopt. Zit die buis dicht dan ontstaat een vacuüm in het middenoor. Dat zuigt als het ware aan de slijmvliezen, waardoor de ruimte gevuld raakt met slijm. Dit geeft gehoorverlies. Komt er een bacterie in het slijm dan ontstaat een gemene ontsteking waardoor het trommelvlies barst, de viezigheid eruit loopt en het geheel weer kan genezen. U hebt langdurig klachten, krijgt een middenoorontsteking, het herstel blijft uit én u houdt een rare pijn rond het oor. Dan moet u denken aan een andere oorzaak dan bij kinderen. Een mogelijke oorzaak is een c­holesteatoom: een soort cyste van huidcellen in het middenoor, die langzaam groeit en die chirurgisch kan worden verwijderd.

Wilt u ook een vraag stellen aan dokter Joris Bartstra?

Klik dan hier. Vergeet niet uw naam, leeftijd en geslacht te vermelden. Als uw vraag ook voor anderen interessant is, zal Joris deze beantwoorden en publiceren in het tijdschrift Plus Magazine.