Hoe weet ik of ik gehoorverlies heb?

Wanneer moet je naar de audicien?

Getty Images

Iedereen vraagt wel eens of iemand iets wil herhalen. Maar wanneer je moeite hebt om het meisje achter de kassa goed te verstaan, het gesprek op een feestje niet kunt volgen en het lastig wordt om een telefoongesprek te voeren, dan is het tijd om bij jezelf te rade te gaan. Het kan toch immers niet zo zijn dat ál die mensen binnensmonds praten? Hoe weet je of je gehoorverlies hebt?

Gehoorverlies is een geleidelijk iets. Dat is ook de reden dat de meeste mensen niet direct door hebben dat ze minder goed horen. Toch heeft een op de zes mensen in meer of mindere mate last van gehoorverlies. Boven de 65 jaar is dat zelfs een op de drie. En vergis je niet; zelfs met een klein beetje gehoorverlies kun je al slechthorend zijn.

Belangrijke medeklinkers

Bij gehoorverlies kan het moeilijk zijn bepaalde woorden en geluiden te horen. Zo worden de medeklinkers met een hoge toon, zoals f, s en t, vaak overstemd door het lawaai in - bijvoorbeeld - een restaurant. En laten dat nu net de letters zijn die een woord verstaanbaar maken. Je kunt je gezelschap in dat restaurant dus wel horen, maar begrijpt niet wat ze zeggen. Je probeert de gesprekken te volgen, maar dat kost steeds meer moeite en uiteindelijk geef je het op. Voor je het weet zit je aan tafel, lach je en knik je en doe je alsof je alles hoort, maar voel je je ondertussen steeds meer buitengesloten. Voor je het weet ga je liever niet meer naar verjaardagen of etentjes omdat je de grapjes niet meer begrijpt en de gesprekken toch niet kunt volgen.

Iedereen mompelt maar wat

Maar het is natuurlijk niet alleen in restaurants of op feestjes dat je mensen slechter verstaat. Als je minder hoort, lijkt het wel of iedereen om je heen mompelt, te zacht praat en nog nooit van articuleren heeft gehoord. Het bekende “wat zeg je”, komt steeds vaker uit je mond.

Je hebt minder energie

Je brengt het niet gelijk met elkaar in verband, maar als je slechter hoort ben je ook vaker moe. Niet gek, want je bent de hele dag in opperste concentratie. Het kost je veel stress en inspanning om te kunnen horen wat anderen zeggen.

Telefoneren wordt steeds lastiger

Tijdens een telefoongesprek, zeker als de mobiele verbinding slecht is, zullen de meeste mensen bij storing op de lijn de missende informatie zelf aanvullen. Dat lukt minder goed als je niet optimaal hoort. Het gevolg? Je belt minder, waardoor je wereld steeds kleiner wordt. Ongemerkt zet je ook de radio of tv steeds harder en loop je de deurbel mis.

Hoortest aanvragen

Als je een of meerdere van bovenstaande dingen bij jezelf opmerkt, dan is het verstandig om een hoortest aan te vragen. Toch aarzelen veel mensen die dit soort symptomen ervaren om zich een hoorapparaat te laten aanmeten. Het duurt gemiddeld 7 jaar waarin sprake is van slechter horen voordat iemand een hoortoestel gaat dragen.Hoorapparaten zijn voor ‘oudere’ mensen, wordt gedacht. Terwijl het voor veel vijftigers of zestigers juist slim zou zijn niet te lang af te wachten. Je hersenen worden namelijk veel meer geprikkeld als er geluiden blijven binnenkomen. Gebruik je de hoge tonen in je gehoor niet voor een langere periode, dan wordt het ook moeilijker om ze waar te nemen als je eenmaal wel aan een hoortoestel toe bent.   

Eenvoudige hoorcheck

Het is verstandig jaarlijks je gehoor te laten checken, zeker als je boven de 60 bent of denkt dat je minder goed hoort. Is de stap naar de audicien nog iets te groot? Begin dan met een eenvoudige gehoorcheck. Je kunt bij de meeste hoorwinkels in een paar minuten een simpele screeningtest doen. Deze test je gehoor op een aantal toonhoogtes en volumes.

Uitgebreide hoortest bij de audicien

Mocht uit de snelle gehoorcheck nu blijken dat er inderdaad sprake is van gehoorhinder, dan is het verstandig een gediplomeerd audicien naar je gehoor te laten kijken. Zo’n hoorspecialist zal je gehoor uitgebreid onderzoeken in een aparte afgesloten ruimte met professionele meetapparatuur. Daarna krijg je uitgebreid advies over je mogelijkheden. Zo’n uitgebreid hooronderzoek hoeft je trouwens geen geld te kosten. Het is meestal gratis en vrijblijvend.

 

Auteur