Hoe werkt je gehoor?

Het oor van voor naar achter

Getty Images

Hoewel niet iedereen tevreden is met de buitenkant van zijn oren, gaat het vooral om de binnenkant. Je oren waarschuwen je en maken communiceren met anderen mogelijk. Maar hoe werken je oren eigenlijk precies?

Onze beide oren bestaan uit drie onderdelen: het buitenoor, het middenoor en het binnenoor. Hiermee wordt het geluid uit de omgeving opgevangen en omgezet in zenuwimpulsen, zodat onze hersenen het kunnen verwerken. Zo kunnen wij horen.

De buitenkant

Het buitenoor wordt in medische termen ook wel 'auris externa' genoemd. Het bestaat uit de oorschelp en de gehoorgang. Deze delen staan in direct contact met de buitenlucht.

De oorschelp vangt het geluid uit de omgeving op en trilt mee met de geluidsgolven. Samen met de gehoorgang zorgt de oorschelp ervoor dat het geluid aan komt bij het trommelvlies.

Het trommelvlies is een strak gespannen vlies dat meetrilt met de geluidsgolven. Deze bevindt zich aan het einde van de gehoorgang en vormt de scheiding met het middenoor.

Het middenoor

Het middenoor, of 'auris media', bestaat uit de drie botjes, de gehoorbeentjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Deze botjes gaan bewegen wanneer het trommelvlies trilt. Het geluid wordt hierdoor versterkt.

Het middenoor staat via de buis van Eustachius in verbinding met de keel. Hierdoor blijft de luchtdruk in het middenoor gelijk aan die van de omgeving. Ook zorgt de buis ervoor dat te harde geluiden en het geluid dat wij zelf maken, worden gedempt.

Het binnenoor

Het binnenoor heet ook wel 'auris interna'. Het bestaat uit het slakkenhuis en het labyrint. Hieraan vast zitten de gehoor- en evenwichtszenuw.

Het slakkenhuis (cochlea) is gevuld met een speciale vloeistof. Hierin zit een speciaal membraan met kleine trilhaartjes. Deze trilhaartjes gaan bewegen wanneer de stijgbeugel de vloeistof in het slakkenhuis in beweging brengt. Dit zorgt voor een signaal naar de hersenen.

In het labyrint bevinden zich ook haartjes. Deze reageren op bewegingen. De signalen over deze bewegingen worden vervolgens doorgegeven aan de evenwichtszenuw. Op deze manier kunnen wij ons evenwicht bewaren.

Doordat wij twee oren hebben, komen in onze hersenen ook twee verschillende signalen van het geluid binnen. Het geluid bereikt beide oren namelijk niet tegelijk. Deze signalen worden gecombineerd. Zo weten wij waar het geluid vandaan komt; we kunnen de richting horen.

Als je het niet meer hoort

Door ouderdom, veel harde muziek of andere harde geluiden kan je gehoor blijvend beschadigen.

Zeker bij gehoorverlies door ouderdom is dit nog goed te verhelpen met een gehoorapparaat. Dit versterkt de geluiden uit de omgeving, zodat het geluid alsnog hard genoeg is om goed te kunnen horen.

Auteur