Met hoortoestel op vakantie? Check deze handige tips!

Reizen met een hooraparaat

Getty Images

Of je nu een weekendje weggaat of een heerlijke lange vakantie gepland hebt, reizen hoeft ook als je hoortoestellen draagt helemaal niet lastig te zijn. Maar er zijn wel een aantal aandachtspuntjes. Tips voor reizen met een hoortoestel.

De koffers zijn gepakt en je bent klaar om op reis te gaan. Check dan vooral ook even of je allle benodigdheden voor je hoortoestellen hebt ingepakt. Denk aan:

 • Bewaardoos/droogdoos
 • Eventueel een extra waterdichte opbergdoos
 • Extra batterijen als je een niet-oplaadbaar hoortoestel hebt
 • Oplader in geval van oplaadbare hoortoestelbatterijen
 • Reisstekker en eventueel spanningssomvormer
 • Reinigingskit
 • Extra filters, slangetjes en oorstukjes
 • De handleiding van je hoortoestel (voor het geval dat...)
 • Optioneel: een veiligheidskoord zodat je de hoortoestellen niet verliest bij sportieve activiteiten

Het is aan te raden bovenstaande items in je handbagage te doen, zodat je ze bij de hand hebt als er onverhoopt iets missgaat met de bagage. Verder kan het handig zijn vóór vertrek de audicien nog een preventieve controle te laten doen. Vergeet ook niet om je hoortoestellen volledig op te laden voor je vertrekt naar je vakantiebestemming.

Hoe zit het met je verzekering?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, thuis maar óók op vakantie. Daarom is het verstandig om vooraf te weten hoe het zit bij beschadiging, verlies of diefstal van je hoortoestel. Zorgverzekeraars gaan er vanuit dat je minimaal vijf jaar met een gehoorapparaat doet. Als het in de tussentijd vervangen moet worden, bijvoorbeeld omdat het kapot is of gestolen wordt, dan vergoedt je zorgverzekering dit niet. Soms kun je met schade aan je hoortoestel bij je inboedelverzekering terecht, maar dat geldt alleen bij schades die thuis plaatsvinden. Daar heb je op vakantie dus niets aan. Op vakantie is je gehoorapparaat wel verzekerd onder de bagagedekking van je reisverzekering. Er moet dan wel minstens één overnachting in je verblijf zitten. Daarnaast vergoedt de reisverzekering een maximaal bedrag voor je gehoorapparaat. Je vindt dit bedrag in de voorwaarden.

Een een speciale hoorverzekering?

Bij de meeste audiciens kun je bij de aanschaf van je hoortoestel meteen een verzekering afsluiten. Daarmee ben je verzekerd voor verlies, onherstelbare schade en diefstal. De meeste verzekeringen via de audicien hebben overigens een 'na-u-clausule'. Dit betekent dat als de schade ook gedekt wordt door de reisverzekering, deze eerst moet uitkeren. Als de reisverzekering niet het volledige bedrag vergoedt dat nodig is voor het vervangende hoortoestel, vergoedt de gehoortoestelverzekering soms de rest. In alle gevallen geldt dat als je een hoortoestel verliest of het gestolen wordt, je verplicht aangifte moet doen bij de politie als je de schade op je reisverzekering wil claimen.

Reis je per vliegtuig?

Vliegtuig, boot, de auto: er zijn meerdere manieren om naar je bestemming te reizen. Handig om te weten: als je met het vliegtuig reist, mag je je hoortoestellen bij de veiligheidscontrole gewoon inhouden, tenzij het luchthavenpersoneel je verzoekt ze uit te doen. Het is wel handig te vermelden dat je hoortoestellen draagt. Metaaldetectoren zijn overigens niet schadelijk voor je hoortoestel en ze hebben ook geen invloed op de instellingen of batterijen van het apparaat.

Houd ook op de luchthaven je hoortoestellen gewoon in, ondanks het feit dat al het geroezemoes een de drukte dan misschien nog meer binnenkomt. De apparaten zorgen er namelijk ook voor dat je gemakkelijk de informatie en instructies van het luchthavenpersoneel kan volgen. Geef bij het inchecken aan dat je gehoorverlies hebt en daarom niet op een rij bij de nooduitgang wil zitten. Bij een noodgeval wordt namelijk de hulp van deze rij ingeschakeld door het cabinepersoneel. Bij online inchecken kun je uiteraard zelf een plekje weg van de nooduitgang zoeken.

Voor wat het vliegen zelf betreft: sommige mensen vinden het prettig om bij dalen of stijgen hun hoortoestel uit te doen, maar het hoeft niet. Sowieso is het aan te raden de toestellen tijdens de vlucht in te houden, zodat je geen belangrijke informatie mist. Het verschil in druk in de cabine heeft geen effect op je hoortoestel, maar voor hoorapparaten die compatibel zijn met Bluetooth, kan de vliegtuigmodus van je telefoon invloed hebben op de werking van je toestel. Dit is natuurlijk makkelijk vooraf te checken, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Vaak zorgen vliegtuigmaatschappijen ook voor geschikte koptelefoons of headsets wanneer je gebruik wil maken van het audiosysteem aan boord.

Reis je per auto?

Het spreekt voor zich dat het verstandig is je hoortoestellen in te houden als je zelf rijdt. Houd de ramen gesloten; dan werkt niet alleen eventuele airco optimaal, maar heb je ook geen last van het geluid van de wind. Ben je bijrijder, dan kun je je hoorapparaten eventueel uit doen als je een tukje wil doen. Denk eraan dat je je hoortoestel vervolgens niet te lang in een snikhete auto laat liggen, want dan kan het oververhit raken.

Zon, zee en strand

Als je eenmaal op je bestemming bent en een frisse duik wilt nemen, doe je je gehoorapparaten natuurlijk uit. Doe dit ook wanneer je hoortoestel waterbestendig is, dit geldt namelijk slechts voor kortstondig en oppervlakkig contact met water. Nu komt die waterdichte opbergdoos goed van pas, want het is belangrijk om je hoortoestel van zand en zeewater af te schermen. Zout water laat zoutkristallen achter die de functionaliteit van je hoortoestel aantasten. Let verder op met zonnecrème en andere cosmetica, omdat deze chemicaliën je toestel kunnen beschadigen bij direct contact. Was in ieder geval je handen nadat je dergelijke producten hebt gebruikt. Transpireer je veel? Droog dan regelmatig je oren af om irritatie (zwemmersoor) te voorkomen en je hoortoestel niet te beschadigen. Droog je hoortoestellen in warme landen iedere avond goed. In het geval van oplaadbare toestellen is de oplader meestal gelijktijdig een droogdoos.

Een laatste nuttige tip: check voor je vertrek welke bezienswaardigheden met aangepaste hoorondersteuning je kunt bezoeken op de plaats van bestemming. Denk bijvoorbeeld aan theaters, concertzalen of concertgebouwen die voorzien zijn van ringleiding, waarmee je geluid rechtstreeks naar je hoortoestellen kun streamen, of aan musea en gidsen waar je eventueel gebruik kunt maken van Bluetooth. In de handleiding van je hoorapparaat staat hoe je het geluid van een ringleiding op jouw toestel kunt ontvangen. Lees dit dus even rustig door voor je op vakantie gaat.

Auteur 
Bron 
 • WebMD
 • Kassa