Gezondheidsnet.nl maakt gebruik van cookies: functioneel, om instellingen en voorkeuren te onthouden, voor beter en eenvoudiger navigeren en inloggen; analytisch, om bezoeken bij te houden en te bestuderen; voor commerciële doeleinden, om bij te houden hoe vaak bepaalde advertenties zijn getoond en geklikt; voor targeting doeleinden, om advertenties op uw interesses te kunnen aanpassen en zodat andere sites ook gerichte advertenties kunnen tonen. Door hiernaast op akkoord te klikken, of door gebruik te blijven maken van deze website gaat u hiermee akkoord. Lees voor meer informatie ons Cookiebeleid.

Akkoord
donderdag, 29 juni 2017

6 vragen over littekens

Reparatie van de huid

Je kunt er vaak niets aan doen. Aan grote wonden of operaties houd je nog wel eens een litteken over. Voorkomen kan niet, maar verminderen wel. Gezondheidsnet beantwoordt zeven veelgestelde vragen over littekens.

Wat is een litteken?

Een litteken is de ‘reparatie’ van schade aan diepere huidlagen. Dat herstel gebeurt met bindweefsel en daardoor komen in een litteken geen talg- en zweetkliertjes voor en ook geen pigment. In het begin is een litteken vaak rood of (bij een donkere huid) bruin. Naderhand wordt het lichter.

Welke soorten zijn er?

Sommige littekens zijn heel dun. Ze zien eruit als vloeipapier. Dit soort littekens ontstaat bijvoorbeeld na een therapie met röntgenstralen. Andere littekens zijn juist heel dik. Dat kan bijvoorbeeld voorkomen na grote brandwonden. Bij dikke littekens verandert het litteken ongeveer drie weken na de verwondingen in een dikke, roze strook. Het kan tot een jaar na de verwonding dikker blijven worden. Vooral op de borst, schouders, nek en oren ontstaan deze dikke littekens. Voor dikke littekens heb je aanleg of niet. Het zit in sommige families en bij negroïde mensen komen ze vaker voor.

Kan een litteken kwaad?

Doordat er geen pigment in zit, kan een litteken in de zon lelijk verbranden. Mede hierdoor is in het weefsel van een litteken de kans op huidkanker iets verhoogd. Een heel groot litteken – met name van brandwonden – kan een gewricht als een pantser gaan omsluiten en daardoor bewegingen belemmeren. Een plastisch chirurg kan er dan een normaal stukje huid tussen zetten, waardoor de bewegings- mogelijkheden van het gewricht worden vergroot. Soms is vooral de zichtbaarheid van een litteken het meest belastend; zeker als het litteken op een opvallende plaats zit.

Is een litteken te voorkomen?

Nee. Na een diepe verwonding van de huid zal altijd een litteken ontstaan. Als je weet dat je aanleg hebt voor dikke littekens, kun je wel proberen dat tegen te gaan. Wacht tot de wond dicht is en doe er dan een siliconenpleister of -gel op. Doe dit minimaal een maand. De pleisters (Mepiform) zijn zonder recept verkrijgbaar. Met één pleister doe je twee à drie weken. Als je geopereerd moet worden, kan de chirurg rekening houden met aanleg voor dikke littekens door de wond met zo min mogelijk spanning op de wondranden te sluiten. Met het ouder worden neemt de kans op de vorming van lelijke littekens steeds verder af.

Zijn er behandelingen die littekens verminderen?

Met een huisartsenverwijzing kun je naar de dermatoloog, plastisch chirurg of huidtherapeut. De laatste kan onder andere pijn door verkleefde littekens verzachten door littekenmassage. Aan dikke littekens kunnen dermatologen en plastisch chirurgen soms wel iets verbeteren door hormonen in te spuiten.

Een siliconenpleister op een dik litteken kan ook effectief zijn. De pleisters blijven de hele dag zitten. Hoe ouder het litteken, des te langer je de pleisters moet gebruiken. Het minimum is meestal drie maanden. Het litteken zal dunner en soepeler worden en de kleur zal bijtrekken.

Dunne littekens zijn niet goed te behandelen, maar een laserbehandeling kan er wel voor zorgen dat oppervlakkige littekens egaler worden.

Diepe putjes (bijvoorbeeld na acne), kun je laten verwijderen. Ze worden een voor een uitgesneden met een klein, rond mesje en vervolgens gehecht.

Kan het helemaal weggehaald worden?

Nee, er is geen techniek die de huid er weer helemaal als nieuw kan laten uitzien. Opvallende littekens, bijvoorbeeld in het gezicht, kunnen in sommige gevallen door de arts worden gecorrigeerd. Eventueel kan een huidtherapeut je leren om met cosmetica de littekens goed te camoufleren.

Reactie toevoegen

8 Comments

Door A.Mastenbroek (niet gecontroleerd) op wo, 12/21/2016 - 15:36

Ik ben erg benieuwd wie dit stuk heeft geschreven. Zou graag in contact komen.

Hoop iets te vernemen.

Mvg

Door Dokter (niet gecontroleerd) op di, 10/25/2016 - 16:19

Ik heb zo'n zelfde litteken door een knie operatie.

Door e (niet gecontroleerd) op ma, 05/04/2015 - 14:59

jullie hebben door dat het plaatje dat jullie gebruiken een 'zeldmoord' litteken is? Het is niet zo handig als iemand op zoek is naar het verminderen van bijvoorbeeld zichtbare automutilatie littekens dit plaatje te zien te krijgen

Door who cares (niet gecontroleerd) op di, 09/23/2014 - 09:42

Ik heb een litteken op mijn rechter onderbeen (25 cm lang) ,door een ongeval dit gebeurde 40 jaar geleden, dit is nog heel erg te zien en iedere keer komen er nog korstjes(velletjes op), ik kan smeren met wat dan ook niets helpt, ik ben al wat ouder dus boeit het me niet meer zo, maar dit zal nooit weggaan, alleen vraag ik mij af hoe dat komt.

Door VIctoria (niet gecontroleerd) op ma, 09/22/2014 - 22:13

Haii

De roze kleur zal weer bijtrekken tot je eigen huidskleur heeft te maken met huidvernieuwing van ons huid die vind plaats om de 28dagen dus elke maand zul je wel moeten zien dat er verbetering in zit ik zie inmiddels dat het nu al twee maandem geleden is ik ben benieuwd of je al wat verbetering ziet? Lees graag van je

Tot lezens

Groetjed

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 08/03/2014 - 10:00

hey, ik heb een litteken door scheren , en wrijf nu (een maand na de wonde) 2X per dag nivea creme erover, direct na het masseren zie je geen roze verkleuring meer, betekent dit dan dat de kans groot is dat de roze kleur uiteindelijk ook zo goed als zal verdwijnen?of toch bijna onzichtbaar?

Door Anonymous (niet gecontroleerd) op zo, 08/03/2014 - 10:00

hey, ik heb een litteken door scheren , en wrijf nu (een maand na de wonde) 2X per dag nivea creme erover, direct na het masseren zie je geen roze verkleuring meer, betekent dit dan dat de kans groot is dat de roze kleur uiteindelijk ook zo goed als zal verdwijnen?of toch bijna onzichtbaar?